Breiviks far: – Den verste terroristen siden 2. verdenskrig

25/7: Her snakker Jens Breivik med en norsk journalist utenfor huset sitt i Sør-Frankrike tre dager etter terrorangrepet. Foto: AP Les mer Lukk

Jens Breivik (76) sier han har hodet fullt av spørsmål etter sønnen Anders Behring Breiviks (32) terrorhandlinger 22. juli. Samtidig kaller han sønnen den «verste terroristen» siden 2. verdenskrig.

Jens Breivik (76) kommer med uttalelsen i et intervju med det tyske magasinet Stern som ble publisert onsdag.

Også Bergens Tidende publiserer onsdag et intervju med Jens Breivik.

Breiviks far, som bor i Sør-Frankrike, sier i Stern-intervjuet at han sist hadde kontakt med sin sønn for seks år siden på telefon, men at han nå vil besøke ham i fengsel.

Se i øynene

– Jeg vil se ham i øynene. Kanskje jeg er i stand til å vekke følelser i ham. Han er den verste terroristen siden 2. verdenskrig. Han drepte 77 uskyldige mennesker og viser ikke engang anger, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

I en Brennpunkt-dokumentar som sendes på NRK onsdag kveld, forteller Jens Breivik at han har mange spørsmål knyttet til sønnens grufulle handlinger 22. juli.

– Jeg får aldri fred i sinn og sjel på grunn av dette, sier han i dokumentaren, ifølge VG Nett.

Les også: 16-åring ble pålagt politiarbeid

Breivik, som skilte seg fra 32-åringens mor da sønnen bare var ett år gammel, sier at det ikke var noe særlig far-sønn-forhold mellom dem, og at de ikke hadde noen felles interesser. Men han antydet at han føler en form for skyld.

– Alt dette ville trolig ikke ha skjedd hvis jeg hadde tatt meg bedre av Anders, legger han til.

Kanskje ikke skjedd

Uttalelsene til Bergens Tidende går i samme retning.

– Jeg må si jeg føler meg truffet, sier Jens Breivik.

– Jeg tenker jo at hvis jeg hadde tatt kontakt med ham, så hadde dette kanskje aldri skjedd. Kanskje han virkelig ønsket å ha et forhold til meg? Og så skjønte jeg det ikke? Jeg føler manifestet viser at han ønsket en relasjon til meg, uttaler faren, som beklager sine første utsagn om sønnen.

Les også: Riksantikvaren krever at Høyblokka fredes

– Jeg sa til journalistene at jeg aldri vil se ham igjen. At jeg hatet ham. Jeg har tenkt mer på det. Kanskje det i stedet er riktig å treffe ham? Da kunne jeg ha sagt at jeg var lei meg for at jeg aldri tok kontakt, sier Jens Breivik blant annet til Bergens Tidende.

Stefaren: – Anders var en myk person

Stefaren til terrorsiktede Anders Behring Breivik, den pensjonerte majoren Tore Tollefsen, omtaler stesønnen som myk og høflig. Tollefsen bodde sammen med Anders Behring Breiviks mor i tolv år.

– Jeg traff en kjekk, ung herremann som var høflig. Han var en myk person, sier Tollefsen til NRK.

– Han var ikke feminin, men jeg fikk inntrykk av at han tok vare på kamerater. Han var ikke noen tøffing, for å si det sånn, og han prøvde heller ikke å være det, forteller Tollefsen.

Stefaren sier han er skuffet over Breivik og synes samtidig synd på ham.

– Slik jeg kjenner Anders, når han en dag våkner opp og finner ut hva han har gjort, så tror jeg han vil takle det meget dårlig. For jeg kjenner Anders som en myk person, akkurat motsatt av det han har foretatt seg, sier Tollefsen

Tilgir ikke

Massemorderens far Jens Breivik er klar på at han aldri kommer til å tilgi sønnen.

– Nei. Det er umulig. Han er den verste terroristen siden andre verdenskrig. Han drepte 77 uskyldige, de fleste barn, og viser ingen anger. Likevel ønsker jeg å se ham i øynene.

Les også: Se ødeleggelsene i Høyblokka

Til NRK Brennpunkt forteller Breivik at han leser norske nettaviser hver dag for å holde seg oppdatert om terrorsaken. På spørsmål fra reporteren om han kjenner på skyldfølelse, svarer Breivik:

– Ja, på en måte gjør jeg det. Jeg tenker på om jeg burde gjort mer for å få kontakt, men det spørs hva det ville ha utgjort. Kanskje det hadde hjulpet om jeg hadde gjort mer for å få kontakt, sier faren.

Breivik sier til magasinet Stern at han og hans nåværende kone flyttet til Frankrike for å nyte årene som pensjonister i ro og fred.

– Det er klart at jeg aldri mer vil få den freden tilbake. Denne tragedien vil forfølge meg til livets slutt, sier faren.

Les flere nyheter