16-åring ble pålagt politiarbeid etter Utøya-terror

En 16-åring fra Helgeland ble pålagt å gjøre politiarbeid få timer etter at han selv unnslapp massakren på Utøya. Nå klager familien saken inn for Riksadvokaten.

16-åringen ble kontaktet av sitt lokale politidistrikt om kvelden 22. juli og bedt om å finne ut om to navngitte AUF-ere fra samme distrikt var på listen over skadde som var lagt inn på sykehus, melder NRK.

Gutten, fortsatt frossen og i våte klær, gjorde som han ble bedt om. Fra sent på kvelden og fram til tretiden natt til 23. juli prøvde han å finne navnene på de to jentene, og da han ikke fant navnene forsto han at politiet hadde bedt ham om å undersøke om de to jentene var såret eller døde.

Les også: Riksantikvaren krever at Høyblokka fredes

Advokat Dag Erik Kjelnø mener det var «utrolig lite gjennomtenkt» fra politiets side, og reagerer også på at 16-åringens foreldre ikke ble spurt på forhånd.

– Politiet tok snarveier uten å klarere oppdraget med foreldrene. Politimannen ba gutten om å sjekke om noen av vennene hans var savnet, såret eller omkommet. Å måtte finne ut om hans egne bekjente var levende eller døde har vært en belastning som kom på toppen av opplevelsen på Utøya, sier Kjelnø.

Årsaken til at 16-åringen ble spurt var at politiet i Helgeland ikke fikk kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt tross gjentatte henvendelser.

Les også: Se ødeleggelsene i Høyblokka

Spesialenheten for politisaker undersøkte tidligere i høst saken etter at 16-åringen og foreldrene anmeldte Helgeland politidistrikt for å ha utvist grov uforstand i tjenesten. Spesialenheten valgte å henlegge saken.

Nå anker gutten og hans foreldre henleggelsen inn for Riksadvokaten.

Les flere nyheter