Barnevernet i Stavanger kan ha betalt bestikkelser

Vågen i Stavanger sett fra luften. Mosvatnet i øverste billedkant. Foto: Wikimedia Commons. Les mer Lukk

I august 2006 betalte Stavanger kommune ved barnevernet ut 500.000 kroner til en advokat i Stavanger. Pengene kan ha blitt brukt til å bestikke tyrkiske tjenestemenn.

Barnevernsjef Gunnar Toresen, daværende kommunaldirektør for oppvekst og levekår, Bjørn Tungland og rådmann Ole Hetland skal ha holdt opplysningene om kommunens rolle skjult da de laget en skriftlig rapport om saken for politikerne i formannskapet i Stavanger og kommunalstyret for levekår, skriver Stavanger Aftenblad.

– Utelukker ikke bestikkelser

I et notat datert 7. august 2006 skrev Toresen «på grunn av sakens meget delikate karakter er det nødvendig at transaksjonen ikke gjøres kjent». Overfor avisen utelukker ikke Toresen og hans daværende sjef, tidligere kommunaldirektør Bjørn Tungland, at deler av pengesummen ble brukt til å bestikke tyrkiske tjenestemenn.

– Jeg vet ikke hva disse pengene gikk til. Jeg kan ikke utelukke at noe av pengene har gått til bestikkelse, men jeg har aldri spurt, sier barnevernsjef Toresen.

Les også: Barnevernet ble varslet om Breivik da han var fire

Advokaten skal nemlig ha sendt pengene fra barnevernet videre til en anonym hjelper som hadde lagt en plan for å hente to norsk-tyrkiske gutter tilbake fra Tyrkia til Norge.

Guttene og deres fosterforeldre hadde da tilbrakt over tre måneder i Tyrkia, etter at guttenes biologiske foreldre hadde anlagt sak mens fosterforeldrene og barna var på ferie i Tyrkia.

Hadde reiseforbud

En tyrkisk domstol hadde ilagt guttene utreiseforbud inntil saken var avgjort i Tyrkia. I mai samme år forsøkte fosterforeldrene å ta guttene tilbake til Norge, men ble stoppet i passkontrollen på flyplassen i Antalya. De neste månedene skjulte foreldrene seg i leiligheter betalt av barnevernet.

Les også: Far fyllekjørte med barna som passasjerer

Guttene og deres fosterforeldre ble til slutt sluppet gjennom passkontrollen på flyplassen i Istanbul 18. august 2006.

Utenriksdepartementet, som i brev til kommunen understreket at saken bare kunne bli løst i det tyrkiske rettsapparatet, reagerer på opplysningene.

– Alvorlig

– De nye opplysningene er helt ukjente for oss, og er alvorlige dersom de viser seg å være riktige. Representanter for barnevernet kan ikke opptre på vegne av norske myndigheter. Vi vil be om en redegjørelse fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD.

I sommer ble fosterforeldrene fra Stavanger dømt til en måneds fengsel i Tyrkia for å ha smuglet barna ut av landet.

Les også: Barnevern krevde penger for barn på permisjon

Stavanger kommune skal totalt ha brukt nærmere 2,3 millioner kroner på saken. Pengene har gått til advokatutgifter både i Norge og Tyrkia, reiser, overtid for egne ansatte, hoteller, annet husly, tolker og en rekke andre mindre utgifter.

Les flere nyheter