Statsministerens kontor nærmest intakt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se ødeleggelsene i Høyblokka
Dersom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hadde sittet på sitt kontor 22. juli, ville han overlevd eksplosjonen. Det viser befaringen i høyblokken.

For første gang siden terrorhandlingene 22. juli har pressen fått adgang til å befare høyblokken i regjeringskvartalet.

Befaringen viser at Statsministerens kontor i 16. etasje er så godt som uskadd til tross for den kraftige eksplosjonen. Til og med vinduene er intakte. Hadde statsminister Stoltenberg vært til stede på sitt kontor under eksplosjonen, hadde han med andre ord kommet fint fra det.

Les også: - Kan bli Norges «Palme-traume»

Kontoret ligger mot Akersgata og har derfor ikke fått store skader. På et annet kontor i samme etasje, som ligger vendt mot Grubbegata der eksplosjonen skjedde, er situasjonen en helt annen.

Kontoret er fullstendig ødelagt, alle ruter er knust og glass flyter overalt.

Også statsrådssalen og møterommet i 17. etasje, der statsministeren tar imot blant annet utenlandske gjester, er så godt som intakte etter eksplosjonen.

– De to øverste etasjene i høyblokken er av nyere dato og bygget med mer moderne og sterkere materialer enn den opprinnelige bygningen, derfor er skadene mindre der, opplyser prosjektleder i Statsbygg, Ragnar Bowin.

Les også: Politiet vil lære

I etasjen under de to øverste etasjene, altså den opprinnelige toppetasjen i høyblokken, er skadene atskillig større.

Journalistene og fotografene som ble vist rundt i høyblokken tirsdag morgen, måtte iføre seg fullt verneutstyr på grunn av stor asbestfare.

Pressen skal også på befaring i Y-blokken, S-blokken, og R4.

Les flere nyheter