– Davud var al-Qaida-soldat med gode hjelpere

TERRORSIKTET: Den terrorsiktede David Jakobsen (midten) føres ut etter at Oslo Tingrett i juli 2010 behandlet og tok til følge PSTs begjæring om forlenget isolasjon av de tre terrorsiktede David Jakobsen, Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Påtalemyndigheten mener Mikael Davud (40) var al-Qaidas mann i Norge og hadde to håndlangere som var med på leken. Selv mener de tiltalte at de aldri har planlagt noen terrorbombe.

Fakta om terrorplanleggingssaken:  

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli 2010 tre menn med permanent oppholdstillatelse i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

* Mikael Davud (40), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen (33). Usbeker. Kom til Norge i 2002 som asylsøker. Fikk avslag, men innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (38). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999. Innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

* Ifølge PST var de bare én ingrediens fra å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid

* Riksadvokaten beordret tiltale for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge er ikke med i tiltalen.

* PST ønsker elleve års fengsel for Davud og fem års fengsel for de to andre. De viste til lignende saker i Danmark i sin begrunnelse, siden ingen har blitt dømt for dette tidligere i Norge.

* Sentrale bevis i saken er beslaget av hydrogenperoksid i Bujaks garasje og en mediespiller med al-Qaida-videoer og bombeoppskrifter funnet hos Davud.

* Davud ble også stoppet i en kontroll med et bilde av et senere identifisert al-Qaida-medlem, som angivelig skulle brukes til å lage falskt pass.

Aktoratet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la mandag ned påstand om elleve års fengsel for hovedmannen Davud. Påtalemyndigheten mener å ha bevist norsk-uigurens tilknytning til Pakistan og al-Qaida. For Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) la aktoratet ned påstand om fem års fengsel.

Etter den fem uker lange forhandlingen i Oslo tingrett, er det to hovedspørsmål retten må ta stilling til.

Det første er om David Jakobsens mye omtalte innkjøp av hydrogenperoksid var å regne som anskaffelse av vaskemiddel eller en bombeingrediens. Det andre er om Mikael Davuds mistenkelige e-poster, bombeoppskrifter og kodede samtaler beviser at han hadde internasjonale krefter i ryggen.

– Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra våren 2009. De videre forberedelsene var derfor en del av internasjonal terrorvirksomhet, uttalte aktor Espen Hanken i retten.

Les også: Bhatti bortvist fra retten i terrorplanleggingssaken

Tre tiltalte – tre forklaringer

De tre tiltaltes forklaringer spriker i tre ulike retninger. Davud mener han hadde planer om et politisk motivert angrep på den kinesiske ambassaden i Oslo på egen hånd og at han lurte de to andre til å hjelpe ham.

Han hevder han fikk bombetrening i Iran, men at planene strandet. PST hevder seg sikre på at han dro til Pakistan og møtte al-Qaida. De mener også en rekke andre elementer i saken peker i den retningen.

– Jeg kan godt tro på en og annen tilfeldighet. Men alle tilfeldighetene i denne saken henger så godt sammen at det må være noe i det, oppsummerte Evanger i retten etter å ha gått kronologisk gjennom Davuds bevegelser og kommunikasjon.

Bujak hevder han og Davud har snakket løst om å angripe Jyllands-Posten eller Muhammed-tegneren Kurt Westergaard, men at de ikke kan dømmes for inngåelse av terrorforbund.

Aktoratet mener at det konkrete målet for aksjonen er underordnet og at de uansett kan dømmes for å ha forberedt en terroraksjon.

– Lett bytte

David Jakobsen har forklart at han bare møtte Davud til noen middager og hjalp ham med noen praktiske ting, men at han etter hvert fattet mistanke om at noe var på gang.

Aktoratet setter ingen lit til dette. De beskriver 33-åringen som en moderat muslim som så opp til Davud og ble smittet av hans radikale tanker.

– Kanskje var han et lett bytte, men han er langt fra så uvitende som han framstår, sa aktor Hanken.

PST mener begge de to medtiltalte var helt eller i hvert fall delvis innforstått med at Davud hadde en internasjonal organisasjon i ryggen.

Les også: Davud søkte hjelp fra al-Qaida

Ingen rabatt til Jakobsen

Jakobsen valgte å melde seg til politiet i november 2009, men PST vil ikke gi ham noe redusert straff for dette. Påtalemyndigheten mener han kjente godt til at det var en bombe under produksjon.

– Han har ikke erkjent noe av det han har gjort, og han unnlot å informere etterforskerne om sentrale momenter som hydrogenperoksid-kjøpet. Vi mener han meldte seg for å redde seg selv, ikke fordi han var bekymret for Davuds handlinger, sier Hanken til NTB.

De ønsker å gi Shawan Bujak to års rabatt fordi han har forklart seg om både sin egen og Davuds rolle for politiet.

– Han har riktignok justert denne i retten, derfor får han ikke full rabatt, men informasjonen hans har hjulpet etterforskningen i stor grad, sier Hanken.

Forsvarerne til de tre tiltalte opplyser til NTB at de vil legge ned påstand om full frifinnelse for sine klienter.


Les flere nyheter her