Norge tok VM-gullet!

Kristine Lunde-Borgersen jubler for Norge mot Frankrike i finalen i São Bernardo do Campo i São Paulo under VM i Brasil søndag. Norge tok VM-gullet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix. Les mer Lukk

De norske håndballjentene kjørte over Frankrike og vant VM-finalen i håndball.

Ville gledesscener utspant seg ute på gulvet i Governo do Estadio de Sao Paulo-hallen.

Trener Thorir Hergeirsson har vunnet to av tre titler siden han fikk jobben i 2009. Hans lag overvant tunge forfall, skader i oppkjøringen og lite samspill i høst.

– Nå er jeg bare utrolig glad og stolt – og helt ferdig. Det viser at alt er mulig, vi må bare ha troen, sa Hergeirsson i seiersintervjuet med TV 2.

20 norske medaljer siden 1986 sier det meste. Og dominansen kommer trolig til å fortsette en stund til.

– Vi visste at vi hadde at lag som kunne gjøre mye på gode dager. Potensialet er stort. Men vi hadde på forhånd tenkt at å nå en semifinale ville være en bragd, sa en rørt landslagstrener.

Løke-redsel

Norge startet ganske svakt med bomskudd og feil. Heidi Løkes inntreden etter vel elleve minutter skapte ren panikk hos Frankrike.

Byttet dikterte umiddelbart kampbildet over i norsk favør. All den franske konsentrasjonen på Løke, gjorde at de andre norske spillerne fikk litt bedre plass.

Norge stakk fra inn mot pause og ledet 19-13. I angrep var Linn Jørum Sulland og Kristine Lunde-Borgersen meget, meget gode. Tonje Nøstvold feide også inn et par mål. Camilla Herrem var også feilfri i perioden der Norge avgjorde alt.

– Det er helt fantastisk og deilig, var ordene Lunde-Borgersen klarte å sette på følelsene.

Karoline Dyhre Breivang fortsatte med mange målgivende pasninger i et for henne meget godt VM.

Keeper Katrine Lunde Haraldsen startet tamt, men spilte seg svært solid opp sammen med forsvaret.

– Dette betyr mer enn jeg trodde på forhånd. Jeg sto der med tårer i øynene mot slutten. Det er helt spesielt og noe av det største jeg har vært med på, sa Lunde Haraldsen.

Frankrike manglet sin store strateg Allison Pineau (kneskadd i semifinalen). Selv med henne på plass, er det tvilsomt om de blå kunne utgjort noen trussel.

Nedtur

VM startet med en elendig norsk kamp mot Tyskland. Der bommet både spillere og trenere. Men tapet ble en vekker. Siden bedret spillet seg stadig.

12 år og seks dager tok det før VM-gull nummer én ble til to. Forutsetningene kunne ikke vært mer forskjellige:

I 1999 var det norsk vinterkulde mot dagens brasilianske sommer.

På Lillehammer var tribunene overfylte. I São Paulo kom det 4000 til hallen.

I 1999 var Norge favoritt mot årets outsiderpreg.

I tillegg er det 8350 kilometer i luftlinje mellom Lillehammer og São Paulo.

Hattrick

Seieren sendte også Norge inn i en eksklusiv klubb. Bare Danmark har tidligere holdt alle tre titler (OL, VM og EM) samtidig. Det skjedde i 1997-99.

VM-triumfen gjør automatisk Norge til OL-favoritt. Før avkast i London skal laget være sammen i over 50 døgn.

For åttende gang siden 1998 tok Norge gull. Søndag kveld startet VM-vinnerne en real og lang fest i São Paulo.Det kan håndballdronninger unne seg.

Tidligere søndag stakk Spania av med VM-bronsen i håndball ved å slå Danmark 24-18.

Les flere nyheter her