Qatar sier Syria vil signere fredsplan

Araberne håper Syrias president Bashar al-Assad omsider vil signere en plan som Den arabiske liga tror kan gi en fredelig løsning på krisen i landet. Her fra en demonstrasjon for fred i byen Adlb fredag. Foto: REUTERS/Handout/SCANPIX. Les mer Lukk

Qatar hevder å ha opplysninger om at Syrias president Bashar al-Assad endelig vil skrive under en arabisk fredsplan som er ment å stanse drapene på sivile.

Den arabiske liga har utestengt Syria og innført sanksjoner mot regimet i påvente av at Assad godkjenner planen. Den innebærer at Assad stanser blodbadet, løslater fanger, slipper inn observatører og går i dialog med opposisjonen.

Søndag ble minst seks syriske soldater drept i sammenstøt med opprørere i Homs, ifølge Syrias observatorium for menneskerettigheter.

I tillegg ble minst ti sivile drept av skudd fra regimets sikkerhetsstyrker andre steder i landet, opplyser aktivistene.

Les også: Valgdag preget av vold og sammenstøt

Assad har ikke uttrykkelig avvist planen fra de arabiske nabolandene, men har i seks uker utsatt å signere den, fordi han mener å slippe inn observatører kan true Syrias suverenitet.

Arabiske utenriksministre skal onsdag møtes i Egypt hvor de skal vurdere et forslag om å sende avtalen, som ligaen mener kan gi en fredelig løsning på krisen i Syria, videre til FNs sikkerhetsråd.

– Vi har informasjon som kan tyde på at Assad vil signere initiativet. Vi får se om det er sant eller ikke, sier Qatars utenriksminister, sjeik Hamad bin Jassim al-Thani.

Les også: Vil at Oljefondet skal boikotte Syria

Samtidig forhandler Iraks regjering med syrerne om en egen plan.

Irak lot være å stemme for forslaget om å utestenge Syria fra ligaen og motsatte seg sanksjonene mot Assads regime.

Les flere nyheter her