Nesten 900 griser døde i fjøsbrann i Romsdal

Nesten 900 griser brant enten inne eller måtte avlives i en stor fjøsbrann ved Rypdal i Vestnes kommune i Romsdal natt til søndag.

– Cirka 700-800 griser har brent inne og 25-30 griser måtte avlives av slakter på stedet. Fem-seks griser som klarte å komme seg ut av det brennende fjøset, ble avlivet av viltnemnda på grunn av store brann- og røykskader, sier operasjonsleder Arnfinn Valderhaug i Sunnmøre politidistrikt.

Politiet ble varslet om brannen like før klokka 2.30. Brannvesen, ambulanse og politi dro til stedet, og ved ankomst var fjøset overtent.

Det var en stund også fare for at brannen skulle spre seg til våningshuset på gården, som består av flere driftsbygninger.

Bonden røykskadd

Beboerne på gården kom seg i sikkerhet, men grisebonden pådro seg røykskader og ble kjørt til legevakt for sjekk. Han var den første som gikk inn i det brennende fjøset for å forsøke å berge ut dyr.

Men det skulle vise seg at håpet var ute for alle grisene. Operasjonsleder Ole Bjørn Harang, som hadde vakt natt til søndag, karakteriserer fjøsbrannen som en stor dyretragedie.

Representanter fra viltnemnda, veterinær og slakteri var på stedet tidlig søndag morgen, og det ble jobbet i flere timer med å avlive dyr som klarte å komme seg ut av fjøset.

Ifølge politiet var det mange smågriser i flere avdelinger som døde i brannen. Mange av dem ble berget, men senere på dagen viste det seg at tilstanden deres ble vurdert som så dårlig at de måtte avlives.

95 smågriser avlivet

– Veterinær har vurdert tilstanden til de 95 omplasserte smågrisene til å være så dårlig at det er fattet beslutning om at de må avlives. Det betyr at samtlige av grisene som var i fjøset har måttet bøte med livet, sier Arnfinn Valderhaug.

Lensmann Hans-Erik Pettersen i Vestnes roser det lokale brannvesenet for innsatsen, som ikke var uten risiko.

– De gikk inn og berget liv, ikke uten fare, sa Pettersen til Romsdals Budstikke før det ble kjent at de snaut hundre smågrisene ikke ville overleve.

Også andre dyr ble rammet av brannen, blant annet ble flere hester reddet, sier Ole Bjørn Harang.

Ukjent årsak

Det var bare én av driftsbygningene som var omfattet av brannen. Bygningen er i to etasjer og ble totalskadd.

Brannvesenet hadde kontroll på situasjonen klokka 6.20.

Politiet vet foreløpig ikke årsaken til brannen i grisefjøset.

Les flere nyheter her