Udødelig Havel hylles i Europa

Tsjekkias tidligere president Václav Havel døde natt til søndag, etter lengre tids sykdom. Foto: AP Photo/Petr David Josef Les mer Lukk

Fra hele Europa strømmet hyllestene til Václav Havel inn da det ble kjent at helten fra fløyelsrevolusjonen i 1989 har gått bort.

Fakta om Václav Havel  
• 5. oktober 1936: Født inn i en velstående familie i Praha.
• 3. desember 1963: Hans første skuespill har premiere på et teater i Praha.
•1. januar 1977: Blir den første talsmannen for dissidentgruppen Charter 77, som er sterkt kritisk til kommunistiske ledere.
• 23. oktober 1979: Blir idømt fire og et halvt års fengsel for «statsfiendtlig virksomhet».
• 29. desember 1989: Blir valgt til Tsjekkoslovakias første president etter kommunistregimets kollaps i november.
• 3. juli 1992: Går av som president før Tsjekkoslovakia blir oppløst i Tsjekkia og Slovakia. Blir 26. januar 1993 valgt til Tsjekkias første president.
• 2. desember 1996: Storrøykeren tvinges til sykehusinnleggelse grunnet tilbakevendende lungebetennelse og blir kreftoperert.
• 20. januar 1998: Blir valgt til Tsjekkias president for andre gang, men nye helseproblemer koster ham nesten livet.
• 2. februar 2003: Går av som president.
• 18. desember 2011: Etter over ti år med store helseproblemer dør Havel, 75 år gammel.

(Kilde: Reuters) (©NTB)

Tsjekkias statsminister Petr Necas kommenterte meldingen på tsjekkisk fjernsyn.

– Jeg er ytterst beveget, sa en følelsesladd Necas.

– Han var et symbol, vårt lands ansikt, en av de mest framtredende figurer i politikken i det forrige og begynnelsen på dette århundret, fortsatte han.

– Hans bortgang er et stort tap. Han hadde fortsatt mye å si om vårt politiske og sosiale liv, understreket statsministeren.

Også Havels bitre politiske motstander Václav Klaus hyllet søndag Havel.

– Havels personlighet, navn og arbeid hjalp Den tsjekkiske republikk betydelig med å bli del av fellesskapet av frie og demokratiske land, sa Klaus.

Tsjekkias regjering er sammenkalt til et ekstraordinært møte mandag for å avgjøre spørsmål som offisiell landesorg og statsbegravelse for Havel.

– Historiske dimensjoner

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Europa har mistet «en statsmann av historiske dimensjoner».

– Europa har mistet en av kjempene i innsatsen for humanisme og demokrati, skriver Stoltenberg i en melding på nettsamfunnet Twitter.

– Václav Havel var en av de største europeere i vår tid, skrev Sveriges utenriksminister Carl Bildt i en Twitter-melding kort tid etter at nyheten ble kjent.

– Hans stemme for frihet banet vei for et samlet og fritt Europa, tilføyde han.

I Tyskland hyllet regjeringssjef Angela Merkel, utenriksminister Guido Westerwelle, tidligere regjeringssjef Helmut Kohl og eks-utenriksminister Hans-Dietrich Genscher den avdøde, tsjekkiske politikeren.

– Europa er blitt fattigere, sa Genscher.

Også fra andre europeiske land strømmet hyllestene og kondolansene inn.

Søndag morgen

Tsjekkias tidligere president døde mens han sov, ved daggry natt til søndag, opplyser hans sekretær og talskvinne Sabina Tancevova i en uttalelse.

– I dag har Václav Havel forlatt oss, skrev hun.

Den 75 år gamle Havel har hatt kreft i lengre tid og ble i mars innlagt på sykehus med akutt bronkitt. Han døde i sitt hjem i Böhmen.

Storrøykeren ble i 1996 operert for lungekreft. Han ble operert på nytt i 2009, da på grunn av komplikasjoner som følge av en alvorlig lungebetennelse.

Clinton, Dalai Lama, Zappa

Havel var en av heltene bak fløyelsrevolusjonen som veltet kommunistregimet i Tsjekkoslovakia i 1989.

28. desember 1989 ble han valgt til Tsjekkoslovakias første ikke-kommunistiske president på et halvt århundre. Etter bruddet med Slovakia som han ikke ønsket, ble han valgt til president i det uavhengige Tsjekkia, hvor han satt til 2003.

Den fysisk småbygde Havel tok med seg USAs daværende president Bill Clinton på jazzklubb i Praha og ble en god venn av verdensberømte personligheter som Dalai Lama, den amerikanske rockmusikeren og komponisten Frank Zappa og britiske Mick Jagger.

Som ung var han svært engasjert i teater i Praha og skrev flere teaterstykker som ble kjent langt utenfor Tsjekkias grenser.

Fredsgarantist

Havel ble en garantist for en fredelig overgang til demokrati i Tsjekkia.

– Sannhet og kjærlighet vil overvinne løgn og hat, sa Havel til deltakerne i fløyelsrevolusjonen.

Etter noen politiske feider valgte Havel å gå tilbake til livet som dramatiker. Hans siste drama ble publisert i 2008 og fikk begeistrede omtaler.

På spørsmål om hvordan han ønsket å bli husket, som dramatiker eller politiker, svarte Havel i et intervju:

– Jeg vil gjerne si at jeg var en dramatiker som opptrådte som samfunnsborger, og takket være det tilbrakte han senere en del av livet som politisk person.

Les flere nyheter