Russisk oljeplattform kantret - gir opp søket etter de savnede

Kolskaja-plattformen ble tauet, sannsynligvis fordi den hadde tekniske problemer. Da den i tillegg ble utsatt for kraftig uvær, gikk den rundt og sank. Foto: REUTERS / Andrej Pronin / SCANPIX Les mer Lukk

Flere enn 50 mennesker er døde eller savnet etter at en russisk oljeplattform sank i iskaldt vann i Okhotskhavet.

Hjelpemannskaper klamret seg søndag til håpet om å finne flere overlevende i vannet, men redningsaksjonen har vært svært vanskelig. Det er 17 minusgrader i lufta, 1 grad i vannet, kraftig vind og opptil fem meter høye bølger i området.

14 personer er funnet i live, men så langt er fire personer bekreftet omkommet. 49 oljearbeidere er savnet.

Livbåter uten folk

Anton Prokhorov i departementet som håndterer krisesituasjoner, nektet søndag gjentatte ganger å uttale seg om hvorvidt det var noe håp om å finne de savnede i live.

– Redningsoperasjonen fortsetter, sier han.

To fartøyer deltok søndag kveld i søket, og letingen etter overlevende skulle tas opp igjen med helikoptersøk mandag.

Kolskaja-plattformen ble tauet av en slepebåt og en isbryter fra halvøya Kamtsjatka og var 200 kilometer fra den sørøstrussiske øya Sakhalin da den plutselig kantret i kraftig uvær. Innen 20 minutter hadde plattformen sunket i havet, som er over 1.000 meter dypt på ulykkesstedet.

Mannskapet på 67 ventet på å bli evakuert med helikopter, men plattformen Kolskaja kantret og sank før de kunne komme seg om bord i livbåtene, forteller Taimuraz Kasajev, talsmann for den regionale kriseberedskapen.

Alle de fire livbåtene som var på plattformen, er funnet uten folk om bord.

Brudd på sikkerhetsregler

Russlands president Dmitrij Medvedev har gitt ordre om at katastrofen skal granskes, og at de berørte skal få all nødvendig hjelp.

Russlands føderale etterforskningskomité, som rapporterer til presidenten, vil etterforske ulykken. Både redningsarbeidere og de som var ansvarlige for tauingen vil bli avhørt.

– Brudd på sikkerhetsregler under tauingen av plattformen, samt manglende hensyn til værforholdene, antas å være årsaken til katastrofen, opplyser komiteen på sine hjemmesider.

Bygget i Finland

Ifølge Kasajev skal oljeriggen ha hatt tekniske problemer allerede før ulykken og måtte konstant pumpe vann ut fra en av lufttankene på grunn av en lekkasje.

– Ventilene ble ødelagt av is og bølger, og fartøyet begynte å ta inn vann, sier talspersonen.

Plattformen tilhører det russiske leteselskapet Arktikmorneftegazrazvedka. Den ble brukt til undersøkelser av kontinentalsokkelen utenfor kysten av Kamtsjatka for selskapet Gazflot, som er et datterselskap av det russiske gassmonopolet Gazprom. Riggen ble bygd i Finland i 1985.

Riggen utgjør trolig ingen miljørisiko.

– Drivstoffet er i lufttette beholdere, så det er ingen fare for oljesøl, sier Kasajev

Ingen miljørisiko

Ifølge msnbc.com er de som har blitt reddet opp av vannet, i relativt god form. Flere av dem var kraftig nedkjølt, og to hadde mindre skader.

Ni ble transportert med helikopter til land for å få behandling, melder Russia Today.

Alle oljearbeiderne hadde ifølge den engelskspråklige nettavisen på seg redningsvester og overlevingsdrakter.

33 av de 67 oljearbeiderne kommer fra Murmansk. – Dette er en fryktelig tragedie som rammet mannskapet plutselig, sier guvernør Dmitrij Dmitrijenko i Murmansk.

Les flere nyheter