Katolske prester misbrukte tusener i Nederland

Titusenvis av nederlandske barn har blitt ofre for overgrep og seksuelt misbruk av katolske prester i etterkrigstiden, viser en ny rapport.

Kommisjonen bak rapporten, som ble offentliggjort fredag, anslår at mellom 10.000 og 20.000 barn ble seksuelt misbrukt mellom 1945 og 1981.

Misbruket skjedde mens barna oppholdt seg på katolske pensjonatskoler og barnehjem, og omfatter til dels grove overgrep som voldtekt, sier den uavhengige kommisjonen, som kritiserer kirken for å forsøkt å skjule overgrepene.

Misbruket ble gjenstand for systematisk hemmelighold for å beskytte den katolske kirkens rykte, skriver kommisjonen i rapporten.

Les også: Kirken i Irland skjulte sexmisbruk fram til 2009

Undersøkelsen ble igangsatt i august i fjor, etter at det hadde kommet fram beskyldninger om overgrep ved en katolsk skole øst i Nederland. I alt har kommisjonen gransket 1.800 anklager om misbruk. 800 mulige gjerningsmenn er identifisert, hvorav 100 fortsatt er i live.

I granskingen kommer det også fram at ett av fem barn som bor på en institusjon, har opplevd overgrep, uansett om institusjonen er katolsk eller ei.

Etter 1981 ble det nærmest slutt på at den katolske kirken drev hjem for mindreårige i Nederland.

Skandalene omkring den katolske kirkens overgrep har rast i en rekke land de siste par årene.

I juli i år ble det kjent at den katolske kirken i Irland helt til i forfjor hadde hemmeligholdt opplysninger om prester som misbrukte barn, mens prester med ledende stillinger i kirken skal ha forsøkt å legge lokk på skandalen nesten fram til i dag.

Les flere nyheter her