Svenske eksperter: Kongebilder er manipulerte

Avisen Expressen trykket fredag et mye omtalt bilde som skal vise svenske kong Carl Gustaf som besøker en strippeklubb. Men tre fotoeksperter mener uavhengig av hverandre at bildet kan være manipulert. Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix. Les mer Lukk

Angivelig avslørende bilder av svenskekongen på sexklubb kan vise seg å være forfalskninger. Hoffet i Stockholm puster lettet ut, men politikere vil ikke frede kongen.

Sexklubbeieren Mille Markovic har gang på gang truet med å offentliggjøre bildene der en person som skal være kong Carl XVI Gustav, betrakter tre kvinner som har sex.

Men tre fotoeksperter sier hver for seg at bildene kan være manipulerte, skrev avisen Expressen fredag.

Ett av bildene skal etter planen offentliggjøres i en biografi om den tidligere nattklubbeieren Marcovic.

Les også: Politiet fant bilder av svenskekongen på strippeklubb

Markovic sier selv at han «vet at bildene er ekte», men fagfolkene Expressen har snakket med, er enige om å stemple dem som manipulerte.

Glade

– Vi er glade for at det er foretatt en skikkelig kildekritisk gransking, sier det svenske hoffets informasjonssjef Bertil Ternert til nyhetsbyrået TT.

– Disse kildene har jo kunnet få opptre ganske kritikkløst i ett års tid nå.

Men den konservative politikeren Peter Eriksson, som leder konstitusjonskomiteen i Riksdagen i Stockholm, mener diskusjonen om kongen har dreid seg om mer enn bildene som nå sies å være manipulerte.

– Tilliten til ham avhenger ikke bare av bildene, sier Eriksson.

Forleggeren Carl Michael Edenborg, som skal utgi Markovic-biografien, påpeker at verken forfatter eller forlag har forsøkt å skjule at bildene er manipulerte.

– Om de er manipulerte eller ikke, er ikke så interessant, sier han.

Smilende

Personen som skal være kongen, sitter i bakgrunnen på bildene det dreier seg om, og betrakter smilende tre kvinner som har sex på en sofa i forgrunnen. Flere andre personer kan også skimtes på bildene.

– Vi har fått disse bildene direkte fra Mille Marcovic. Men vi har ikke hatt noen mulighet til å sjekke om de er ekte, så vi påstår ikke at det virkelig er kongen man ser, sier forlegger Edenborg til Expressen.

Markovic hevder selv at han har flere bilder og videoopptak som viser kongen. Han gjentar at han har flere bilder som vil bli offentliggjort på et betalingssted på internett som han vil lansere «om ikke lenge».

Anklager

Det angivelige sexklubbesøket er bare én av anklagene kong Carl Gustaf ble utsatt for i boka «Den motvillige monarken», som kom ut i november i fjor. Den inneholdt også påstander om at han var utro mot dronning Silvia.

Så kom det fram at kongens venn Anders Lettström skal ha tatt kontakt med en kriminell person for å få hjelp til å vite hva Markovic egentlig hadde å fare med.

Boken og spekulasjonene rundt kongekretsens kontakt med kriminelle skapte stort oppstyr i Sverige og førte til krav om at kongen måtte si fra seg tronen.

– Det er snart på tide å dele ut høygafler til folket og marsjere mot slottet – billedlig talt, altså, har avisen Aftonbladet skrevet på lederplass.

Les flere nyheter