Politiet tar ingen selvkritikk etter 22. juli

Fungerende politidirektør Vidar Refvik (t.v.) og leder for politiets evalueringsutvalg Olav Sønderland orienterte fredag om status i arbeidet med å evaluere politiets håndtering av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011. Foto: Erik Johansen / Scanpix. Les mer Lukk

Det var ingen selvkritikk å spore da politiet fredag la fram statusen for evalueringsarbeidet etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

Det var ingen tegn til selvkritikk å spore da politiet i Oslo fredag la fram sin foreløpige evaluering av politiarbeidet som ble gjort i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, holder også fast ved at Nordre Buskerud politidistrikt ikke kunne gjort noe annet 22. juli.

– Jeg er av den oppfatning, og kommer alltid til å være det, at våre folk gjorde så godt de kunne. Deres mål var å redde liv. Ingen ga opp, ingen tok pauser, sier politimesteren til NTB.

Les også: Feil i politiets kommunikasjon

Hun gleder seg over at dette er konklusjonen politiet sentralt også har kommet fram til.

– Det var veldig godt å få det bekreftet fra sentralt hold at vi ikke gjorde noe galt. Det var en ekstrem situasjon som krevde raske løsninger, sier hun.

Evalueringsrapport

24. november overleverte Nordre Buskerud sin interne evalueringsrapport til politiets sentrale evalueringsutvalg.

– I den evalueringsrapporten vi har levert, har vi gått grundig gjennom arbeidet som ble gjort. Blant annet har vi laget hypoteser og testet ut forskjellige ruter til Utøya som kunne vært tatt 22. juli, sier Hammer.

Hammer selv mener rapporten godt kunne vært offentlig.

– Vi har ingenting å skjule, men evalueringsgruppen sentralt ønsker å holde rapporten unna offentligheten inntil hele bildet er klart. Det er også noe jeg kan forstå, men jeg understreker at vi i vår rapport ikke har noe å skjule, sier hun.

– Har mye å lære

Hun mener at den evalueringsjobben som nå gjøres er viktig for politiet i hele landet.– Vi har mye å lære, og det har vi også understreket i vår rapport.

Les også: Politiet kom til Utøya før 17.52

Vi ønsker å bli bedre for hver dag som går, og det å gjøre en grundig evaluering av oss selv og den jobben vi har gjort er en viktig del av dette.

Selv om vi ikke gjorde noe galt 22. juli, og de som var på jobb da gjorde alt de kunne, er det helt klart ting ved denne aksjonen vi kan lære av og som kan gjøre oss bedre rustet til å håndtere en slik situasjon senere, sier hun.

Les flere nyheter her