Ap vurderer gratis hjelp til barnløse

Ap vurderer gratis hjelp til barnløse Les mer Lukk

Familietoppene i Arbeiderpartiet vil ha gratis hjelp til kunstig befruktning for barnløse par. I dag koster behandlingen mellom 15.000 og 20.000 kroner, pluss utgifter til medisiner.

– 40 000 nordmenn strever i dag med å få barn. Vi vet at det er en stor smerte å være ufrivillig barnløs. Ekstra ille er det hvis det er økonomien som hindrer drømmen i å bli en realitet. Derfor tar vi til ordet for å innføre gratis assistert befruktning, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) til VG.

I dag må par som ikke kan få barn, betale en egenandel på 15.000 kroner. I tillegg kommer en kostnad på 1.500 kroner per forsøk, inntil tre ganger.

– Jeg har vært i kontakt med flere par som ikke har råd til dette. Det betyr at vi i realiteten snakker om et klasseskille, sier Stokkan-Grande.

Prisen på forslaget, som vil bli fremmet på Aps landsmøte våren 2013, er ikke avklart.

– For Norge som stat er dette uansett en utgift til inntektservervelse. Vi trenger flere barn. Velferdsstaten er helt avhengig av at vi får flere hender som kan bidra, sier Stokkan-Grande.

Høyre, som tidligere har talt varmt for egenandel i forbindelse med behandling av ufrivillig barnløshet, reagerer kraftig på forslaget.

– Hvis Ap nå går inn for både tidlig ultralyd og gratis assistert befruktning, kan vi avlyse hele prioriteringsdebatten i helsevesenet, sier helsepolitisk talsperson Bent Høie (H).

Forsidefoto: Colourbox.com.

Les flere nyheter her