Chirac dømt til to års fengsel

Den 79-år gamle ekspresidenten Jacques Chirac er funnet skyldig i korrupsjon. Foto: AFP / Scanpix. Les mer Lukk

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac er funnet skyldig i korrupsjon og maktmisbruk mens han var ordfører i Paris.

Korrupsjonssaken mot Chirac  
  • Saken stammer fra slutten av Chiracs tid som borgermester i Paris fra 1977 til 1995.
  • Chirac ble sammen med ni andre anklaget for å ha fabrikkert 21 arbeidskontrakter for ikke-eksisterende jobber. Pengene skal ha gått til Chiracs parti RPR (Rassemblement pour la République), forløperen til dagens regjeringsparti UMP (Union pour un mouvement populaire).
  • 79 år gamle Chirac ble torsdag kjent skyldig i korrupsjon, og dømt til to års betinget fengsel. Han risikerte opptil ti år, og bøter på opptil 150.000 euro.
  • Chirac avviser anklagene, og sier at kontraktene var reelle.
  • Da han var president fra 1995 til 2007, hadde Chirac immunitet mot straffeforfølgelse.
  • Chirac er i dag 79 år gammel.

(Kilde:NTB)

Chirac har hele tiden nektet for at han skal ha gjort noe galt, men er nå altså dømt til to års betinget fengsel.

Ifølge kjennelsen er han skyldig i misbruk av offentlige midler og maktmisbruk, mens han var ordfører i Paris fra 1977 til 1995.

Chirac skal ha gitt politiske støttespillere lønn for stillinger i kommunen som ikke eksisterte. Slik fikk han overført penger til sin egen politiske virksomhet

Les også: Chirac risikerer ti års fengsel

Advokat: - Avgjør anke i kveld

Etter at kjennelsen var lest opp, uttalte Chiracs advokat Georges Kiejman til AP at det foreløpig er usikkert om den tidligere presidenten ønsker å anke.

- Det jeg håper er at denne kjennelsen ikke på noen måte forandrer de dype følelsene franskmenn har for Jacques Chirac. Vi må ta et steg tilbake, og lese kjennelsen grundig. I løpet av kvelden vil vi vite om Chirac aksepterer dommen, eller om han - av prinsipp - vil anke. Utover det er det umulig å si noe mer for øyeblikket.

Joly: - Likt for loven

Reaksjonene blant franske medier er delte. Noen mener dommen mot Chirac er urettferdig, og at det finnes langt verre skurker blant politikerne.

På den andre siden står blant annet tidligere korrupsjonsjeger, og nå presidentkandidat for De Grønne, Eva Joly.

"Dette viser nødvendigheten av et uavhengig rettsvesen der alle er like for loven", skriver norsk-franske Joly i en twittermelding.

Joly skriver videre at: "Saken mot Chirac unngått flere ganger. Selv Paris kommune hadde gitt opp å anlegge sak. Man kan bare beklage dette juridiske maratonet".

Før hun runder av med følgende oppfordring til Chirac: "Jeg oppfordrer Chirac til å ta følgene av dommen mot seg, og trekke seg fra forfatningsrådet".

Historisk dom

Torsdagens dom er historisk på flere måter. Aldri før har en tidligere statsleder blitt dømt for korrupsjon i Frankrike.

Det er også første gang siden nazi-sympatisøren Philippe Pétain, som ledet det tyskvennlige Vichy-regimet under andre verdenskrig, en fransk regjeringssjef er kjent skyldig i kriminalitet.

Ventet frifinnelse

Chirac risikerte opptil ti års fengsel, samt bøter på opptil 150.000 euro. Dommen i dag er likevel strengere enn ventet. Selv aktoratet hadde bedt om at han ble frifunnet, ifølge AFP.

I sin lange politiske karriere har Chirac gjentatte ganger blitt knyttet til ulike korrupsjonsskandaler. Chirac var president i Frankrike fra 1995 til 2007, og var i den perioden strafferettslig immun.

I forbindelse med samme sak er flere andre personer dømt, blant annet tidligere statsminister og nåværende utenriksminister Alain Juppé. Han har tidligere fått en betinget dom for å ha misbrukt offentlige midler.

Les også: Chirac og Villepin beskyldt for å motta pengekofferter

Saken oppdateres

Les flere nyheter her