Putin forsvarer valget i Russland

Russlands statsminister Vladimir Putin forsvarte valget på ny nasjonalforsamling tidligere denne måneden, men ville ikke ta avstand fra de regjeringskritiske protestene på gateplan etter valget. Han anklaget likevel opposisjonen for å forsøke å undergrave tilliten til valgprosessen i Russland. Foto: AP / SCANPIX. Les mer Lukk

Valget på ny nasjonalforsamling i Russland var fritt og rettferdig, mener statsminister Vladimir Putin. Men han sier også at demonstrasjonene etter valget er et demokratisk sunnhetstegn.

Putin besvarte i en direkte fjernsynssending torsdag spørsmål fra seerne, og det omstridte valget for halvannen uke siden ble et sentralt tema. Statsministeren varslet blant annet at det skal installeres overvåkingskameraer i alle stemmelokaler som ledd i kampen mot valgfusk.

– Opposisjonen vil alltid ønske å komme til makten og bruker alle muligheter til å anklage og kritisere. Men slik jeg ser det, kan det ikke være noen tvil om at valget 4. desember gjenspeilte folkemeningen, sa han.

Kritikk

Putin kritiserte opposisjonen i Russland for å undergrave tilliten til politikerne foran presidentvalget som skal holdes 4. mars neste år. Men han ville ikke fordømme de folkelige demonstrasjonene etter valget på nasjonalforsamling.

Les også: - Vekk med Putin

– At folk gir uttrykk for meningene sine, er helt normalt så lenge det skjer innenfor lovens rammer. Jeg likte at unge mennesker sa klart fra om hva de mener – hvis det var et resultat av det såkalte Putin-regimet er jeg bare glad for det, fortsatte den russiske statsministeren.

Regjeringspartiet Det forente Russland vant valget, men fikk ifølge de offisielle resultatene mindre enn halvparten av stemmene. Opposisjonen hevder at Putins parti i virkeligheten gjorde det enda dårligere, men at makthaverne holder dette skjult.

«Undergraver»

Putins svar på denne påstanden er at opposisjonen forsøker å undergrave tilliten til hele den demokratiske valgordningen i Russland. Målet er først og fremst å reise tvil om rettferdigheten ved presidentvalget i mars, sa han torsdag.

Les også: Kraftig smell for Putin – anklager om juks

– Jeg vil be den sentrale valgkommisjonen sørge for at det blir installert kameraer i alle landets 90.000 valglokaler. Opptakene fra disse kameraene bør gjøres fritt tilgjengelige for alle på internett, tilføyde Putin.

Den russiske statsministeren svarer en gang i året på spørsmål fra seerne på direktesendt fjernsyn.

Han legger i disse sendingene vekt på å framstå som en sterk og handlekraftig leder, men samtidig også som et følsomt menneske.

Les flere nyheter her