Sveits velger svenske kampfly

Et kampfly av typen SAAB JAS-39 Gripen fra det svenske flyvåpenet. Sveits har bestemt seg for å kjøpe 22 fly av denne typen, som ble vraket av Norge ved valget av nye kampfly til det norske flyvåpenet. Foto: REUTERS / Peter Andrews / SCANPIX. Les mer Lukk

Sveits velger svenske kampfly. Det sveitsiske flyvåpenet bestiller 22 svenske fly av typen Gripen fra SAAB-konsernet i Sverige, opplyser landets forsvarsdepartement.

Fakta om kampflyet JAS Gripen  
• Produseres av det svenske selskapet SAAB

• Gripen er et enmotors fly som fins i en rekke ulike versjoner. Det er i dag i bruk i det svenske luftforsvaret og i Thailand, Tsjekkia og Ungarn.
• Flyet kan utføre en rekke militære oppgaver. JAS står for «jakt, attack, spaning», og det betyr at typen kan brukes som jagerfly, til angrep mot bakkemål og til rekognosering.
• Gripen er vel 14 meter langt og har et vingespenn på 8,4 meter. Det har en toppfart på 2.126 kilometer i timen.
• Sveitserne har bestilt 22 fly av Gripen-typen. Handelen vil trolig omfatte gjenkjøpsavtaler og svensk-sveitsisk industrisamarbeid.

(Kilder: Nyhetsbyrået TT, nettstedet globalaircraft.org) (©NTB)

De svenske flyene erstatter amerikanske kampfly av typen F-5 og skal være levert innen 2015. Regjeringen i Sveits har valgt Gripen framfor franske Rafale og Eurofighter, som bygges av det flernasjonale europeiske selskapet EADS.

– Kjøpet av Gripen betyr kanskje ikke at vi får Europas beste kampfly. Men vi får et fly som fullt ut er i samsvar med våre forventninger, og vi har uansett ikke tenkt å slå noen verdensrekord på dette området, sa den sveitsiske forsvarsminister Ueli Maurer onsdag.

Valgt bort av Norge

Sveitserne har dermed bestemt seg for å kjøpe en flytype som Norge har valgt bort. Norske myndigheter har i stedet gått for den amerikanske kampflytypen F-35.

Les også: - Føler meg ikke lurt

Ifølge Ueli Maurer vurderte sveitserne en lang rekke muligheter, «til og med et russisk alternativ», før de sto igjen med tre hovedkandidater: Eurofighter, Gripen og Rafale. Gripen var det billigste av disse tre flyene.

Ifølge den sveitsiske avisen Neue Zürcher Zeitung vil anskaffelsen koste rundt tre milliarder sveitserfranc, eller nesten 19 milliarder kroner. Men valget av det svenske flyet skjedde ikke bare av kostnadsgrunner, sa Maurer på en pressekonferanse onsdag.

«God kombinasjon»

Gripen er en god kombinasjon, flyet er militært hensiktsmessig og finansielt realistisk, framholdt han. Saabs konkurrenter krevde om lag fire milliarder sveitserfranc for en leveranse av tilsvarende størrelse, sa den sveitsiske forsvarsministeren.

Les også: Jagerflyene blir dyrere, men ingen vet hvor mye

På børsen i Stockholm steg kursen på aksjer i selskapet Saab AB med 11,5 prosent etter at sveitsernes valg av Gripen ble kjent. Saab AB er et industriselskap innen forsvarsteknologi og må ikke blandes sammen med bilfabrikken Saab.

Gripen er en enmotors kampflytype, som kan brukes både som jagerfly, til angrep mot bakkemål og til rekognosering. Typen er i dag i bruk i flyvåpnene i Sverige, Sør-Afrika, Thailand, Tsjekkia og Ungarn.

Les flere nyheter her