Utelukker ikke flere pågripelser i Gunnarsson-saken

PÅGREPET I DAG: Vålerengas permitterte sportsdirektør, Truls Haakonsen, og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Politiet utelukker ikke flere pågripelser i overgangssaken til Veigar Páll Gunnarson. Onsdag ble to klubbledere arrestert og siktet.

Fakta om Gunnarsson-saken  
* 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.


* 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.

* 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.

* 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.

* 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.

* 31. juli: I sin avskjedskamp for Stabæk mot Start (4-1), scoret Gunnarsson to mål og la opp til ett.

* 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.

* 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.

* 14. oktober: Stabæk-leder Erik Loe innrømmet at Herman Stengel-opsjonen (verd 4 millioner kroner) var en del av overgangsavtalen med Vålerenga. Han avviste at RBK-budet var på 5 millioner kroner.

* 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.

* 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.

* 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.

* 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.

* 22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.

* 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

Kilde: NTB

Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga som er i permisjon, og sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk ble pågrepet og siktet onsdag formiddag av politiet i Asker og Bærum.

De to er siktet for grovt økonomisk utroskap. Politiet ransaket de to personenes adresser samt lokalene til de to klubbene og har beslaglagt datamaskiner og dokumenter. Onsdag satt de i avhør og politiet vil vurdere om de skal holdes i varetekt etter at avhørene er ferdig.

– Det er en alvorlig sak og har en strafferamme på seks år. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser i saken, sa politiadvokat Morten Stene til NTB.

Politiet vurderer verdien av Vålerenga-spilleren Gunnarsson til fem millioner kroner.

Les også: Vålerenga og Stabæk etterforskes av politiet

– Den videre etterforskning vil blant annet konsentrere seg om å avklare de siktedes rolle i saken. Videre vil man søke å avdekke om andre involverte personer eller foretak har gjort seg skyldig i noe straffbart ved spillerovergangen. Det vil også bli foretatt etterforskningsskritt i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt.

Uanmeldt besøk

Truls Haakonsens advokat Peder Morset sier hans klient stiller seg uforstående til anklagene.

– Vi er på vei til politihuset nå. Det jeg vet er at Haakonsen stiller seg uforstående til anklagene som er rettet mot ham. Jeg ønsker ikke å komme noe inn på dette nå, for avhørene er fortsatt ikke påbegynt, sier Haakonsens advokat Peder Morset til NRK.

Pågripelsen skjer etter at Økokrim kom på uanmeldt besøk til Stabæk-kontorene på Nadderud onsdag morgen.

Les også: Stabæk og Vålerenga anmeldt


– Det at Økokrim møter opp for å innhente ytterligere dokumentasjon, var forventet siden politiet hadde sagt at de ville se på saken. Vi synes det er fint at politiet har gått inn i saken. Vi visste at de ville komme, men ikke at det ville skje i dag, sier styreleder i Stabæk, Jarl Øverby til VG Nett.

Daglig leder i Stabæk Fotball AS, Jon Tunold, er sjokkert over at kollegaen Inge Andre Olsen er pågrepet.

– Jeg har nettopp fått vite det gjennom aviser. Jeg tror ingen i Stabæk er informert om at Olsen er pågrepet, sier han til Dagbladet.no.

Vålerenga ser pågripelsen av Haakonsen som en naturlig del av etterforskningen.

– Vi har også fått informasjon om at Vålerengas sportsdirektør, som er i permisjon, er hentet inn til avhør. Dette ser vi som en naturlig del av etterforskningen, og det er etter hva vi har erfart relativt vanlig at dette skjer samtidig med at man ransaker, uttaler Vålerengas advokat i saken, Marius M. Gisvold i en pressemelding.

Politiet ransaket Haakonsens kontor på Valle.

– Vi ser på dette som naturlig del av den varslede politietterforskningen. Som vi tidligere har nevnt imøteser og støtter vi at politiet som uavhengig instans skal se på sakene. Vi ønsker å samarbeide med politiet i etterforskningen, sier Vålerengas styreleder Odd Skarheim.

– Dårlig for omdømmet

Norges Fotballforbund liker dårlig at sentrale skikkelser i norsk fotball blir siktet for økonomisk utroskap.

– Dette er dårlig for fotballens omdømme at det blir tatt ut siktelse, men ingen er foreløpig dømt, sa fotballpresident Yngve Hallén onsdag.

– Vi kan ikke leve med ledere som eventuelt blir dømt, men skjer det så det være opp til klubben å ta den endelige avgjørelsen. Forbundet må sette seg og diskutere om vi skal ta opp igjen retningslinjene for fair play, slik at vi kan gjenoppbygge moralen, fortsatte Hallén.

Les også: Siem ny generalsekretær i NFF

Kjetil Siem ble presentert som ny generalsekretær i NFF samtidig som om nyheten om at de to fotball-lederne er blitt siktet i Gunnarsson-overgangen.

Alvoret kom rask på plass i NFFs lokaler da anmeldelsene i Gunnarsson-saken ble tatt opp under presentasjonen av Siem. Den nye generalsektæren fikk to siktelser rett i fanget.

– Vi er klar over at politiet har gått til pågripelse, og det at man er pågrepet er alvorlig. Vi må forholde oss til det, men det er selvsagt ikke bra for omdømmet vårt. Samtidig vil det kanskje være preventivt fordi vi får ryddet opp i en ukultur, sier Kjetil Siem, ifølge NTB.

Siem, som har bakgrunn som klubbdirektør i Vålerenga, kjenner godt til hvilke kreative løsninger som finnes innen fotballen med klausuler og andre tekniske ting i kontraktene.

Trakk straff

I oktober gikk påtalenemnda til Norges Fotballforbund inn for at Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen skulle straffes med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 12 måneder. 22. november trakk NFF denne beslutningen.

Bakgrunnen er at Haakonsen ikke var medlem av Vålerenga, og at han derfor ikke kan forfølges for eventuelle brudd på fotballforbundets regler - selv om han har vært klubbens sportsdirektør siden 2009.

Sportsdirektør Inge André Olsen er medlem av Stabæk, og kan derfor ikke nytte seg av det samme smutthullet i NFFs regler.


Erik Loe, som nylig var styreleder i Stabæk, er innstilt til tap av tilsvarende rettigheter i 18 måneder.

Det ble mye oppstyr da Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarson til Vålerenga i en angivelig pakkeavtale hvor VIF også fikk opsjon på talentet Herman Stengel, slik at bæringene måtte betale islendingens gamleklubb Nancy et lavere overgangsbeløp. Senere har Stabæk gjort opp med den franske fotballklubben.

Se video: Usikker fremtid for Jon Knudsen

En rekke spillere i Stabæk har fått varsel om oppsigelse. Klubben sliter økonomisk og må forlate Telenor Arena som hjemmebane. Trener Jørgen Lennartsson forsvinner til svenske Elfsborg.

Les flere nyheter her