Michael Jacksons lege fikk fire år

Lege Conrad Murray er dømt til fire års fengsel for å ha gitt Jackson en overdose av et bedøvelsesmiddel. Foto: AP / Scanpix. Les mer Lukk

Michael Jacksons lege Conrad Murray er dømt til ubetinget fengsel i fire år for uaktsomt drap.

En jury har tidligere funnet Murray skyldig i å ha gitt Jackson en overdose av et bedøvelsesmiddel.

Dommen falt i Los Angeles tirsdag. Dommeren Michael Pastor ga Murray den strengeste straffen loven åpner for i slike saker, og nektet å gjøre dommen betinget fordi Murray ikke har vist noen tegn til anger.

Les også: Jackson-lege funnet skyldig i uaktsomt drap på poplegenden

Michael Jackson ble funnet død i sitt hjem 25. juni 2009, da han var 50 år gammel. Juryen i saken avsa i begynnelsen av november kjennelse for at Murray hadde begått uaktsomt drap på den verdensberømte popstjernen.

«Knusende»

Jurister beskrev dommer Pastors oppsummering av saken tirsdag som fullstendig knusende. Dommeren fastslo at Murray ga Jackson det sterke bedøvelsesmiddelet propofol i nesten to måneder, for at han skulle få sove.

Dette skjedde på en tid da Jackson forberedte seg på en serie comebackkonserter i London, og var svært nervøs. Han hadde store søvnproblemer, og ba legen som han betalte 150.000 dollar eller over 875.000 kroner i måneden om hjelp.

– Murrays opptreden viser et mønster av svik og løgner, sa dommer Pastor. – Noen mener Murray er en helgen, mens andre mener han er en djevel, men han er ingen av delene – har er et menneske som er funnet skyldig i å ha forårsaket et annet menneskes død, fastslo han.

Ansvar

– Michael Jackson død skyldtes ikke en isolert hendelse, et enkeltstående feilgrep. Han døde som følge av en serie omstendigheter som Dr. Murray hadde ansvaret for, en serie avgjørelser som Murray tok, fortsatte dommeren ifølge fjernsynskanalen CNN.

– Dommen mot Murray er en advarsel til andre leger om at de ikke ukritisk bør selge sine tjenester til høystbydende. De bør huske at de har avlagt ed på at de ikke skal gjøre noe som kan skade pasientenes liv og helse, heter det i en uttalelse fra Michael Jacksons familie.

I uttalelsen som er gjengitt på avisen Los Angeles Times' nettsider uttrykker familiemedlemmene sorg og smerte over at de «aldri mer skal få omfavne Michael, le med ham og opptre sammen med ham». Men han vil aldri bli glemt, lover de.

Les flere nyheter her