Tollen på smør settes ned 1. desember

Meierikonsernet Tine leverer for tiden bare 70 prosent av det smøret som varehandelen trenger. Foto: Heiko Junge / SCANPIX. Les mer Lukk

Statens landbruksforvaltning setter ned tollsatsen for smør til 4 kroner i hele desember for å bøte på smørmangelen.

Julebaksten er reddet og smørhungrige lavkarboentusiaster kan puste lettet ut etter at tollsatsen for smør settes ned i hele desember.

– For å få fylt opp butikkhyllene så raskt som mulig ba vi om at tollsatsen blir satt ned. Dermed kan utenlandsk smør dekke etterspørselen som har skutt i været den siste tida, sier konserndirektør Elisabeth Morthen i TINE til NTB.

Les også: TINE får smør-kritikk av Brekk

Tollen på smør senkes fra 25,19 kroner til 4 kroner per kilo fra 1. til og med 31. desember. Det betyr nærmest fritt fram for utenlandsk smør i årets feiteste måned.

1.000 tonn mer

Det er Tine som er markedsregulator for melk og som dermed sitter med ansvaret for å balansere produksjonen til etterspørselen. Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mener smørkrisen har vært så tydelig så lenge at TINE burde bedt om lavere tollsatser og økt import for lengst.

– Fram til sist uke mente vi ut fra våre prognoser og beregninger at melketilgangen skulle øke slik den vanligvis gjør utpå høsten. Vi regnet med at dette ville løse seg selv, svarer Morthen.

Det krever 20 liter melk å produsere 1 kilo smør, men hittil i år er det produsert hele 25 millioner liter melk mindre enn til samme tid i fjor.

TINE som står for rundt 70 prosent av smørmarkedet, har likevel klart å levere rundt 1.000 tonn mer smør enn på samme tid i fjor. Men uten at det på langt nær har holdt for å fylle etterspørselen fra et stadig mer smørspisende folk som sverger til lavkarbo og gjør seg klar til julebakst.

Produserer for fullt

– Vi produserer smør for fullt, melketilgangen er i ferd med å øke og vi kommer til å levere smør ut til butikker med jevne og økte leveranser i tida framover. Men det vil ikke fullt ut dekke behovet, sier Morthen.

Ifølge TINE er det et udekket behov på 50 tonn hver uke fram til nyttår, men merkevaren og det erkenorske smøret er for viktig til at TINE vil importere smør selv.

Dermed blir det opp til butikkjedene eller leverandørene å benytte seg av muligheten til å kjøpe inn billig smør fra utlandet. Meierifienden Synnøve Finden er blant dem som allerede har varslet import av julesmør fra Europa.

Importsmøret vil trolig være på plass i butikkene neste uke.

– Aldri tomt

TINE-sjefen understreker imidlertid at det aldri har vært tomt for smør, slik daglige medieoppslag den siste tida kan ha gitt inntrykk av.

– Det er ikke tomt for smør. Jeg kjøpte smør senest forrige uke. Vi har levert til butikkene hele tiden, men i mindre grad på grunn av lavere melketilgang. Det har ført til at en del butikker har vært tomme, sier Morthen.

Les flere nyheter her