FN: Varmeste tiår i historien

Forskere måler tykkelsen på polarisen ved Arktis 23. august i år. Lite tyder på at verdens ledere vil komme til enighet om grunnleggende tiltak for å stanse den globale oppvarmingen. Foto: EPA /SCANPIX Les mer Lukk

2011 setter utropstegn for et tiår som er det varmeste som noen gang er målt, advarer Verdens meteorologiorganisasjon. – Et kraftig varsku som må tas på alvor, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

13 av de 15 siste årene har vært de varmeste som noensinne er blitt registrert. Det viser meteorologiorganisasjonen WMOs årsrapport om klimatendenser og ekstremvær som ble presentert på klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika tirsdag.

– Vitenskapen er solid og viser entydig at verden blir varmere og at dette er en følge av menneskelig aktivitet, sier generalsekretær i WMO, Michel Jarraud, som håper at politikerne nå vil begynne å høre etter.

Les også: Rekordhøy konsentrasjon av klimagasser

– Konsentrasjonene av drivhusgasser i atmosfæren har nådd nye høyder og nærmer seg svært raskt nivåer som vil bety en økning av gjennomsnittstemperaturen på verdensbasis med mellom 2 og 2,4 grader, understreker han.

Irreversibelt

Vitenskapsfolk mener at en temperaturøkning på over 2 grader vil bety irreversible miljøforandringer både på land og til vanns.

Over tundraen i det nordlige Russland lå temperaturen om lag 4 grader over normalen helt fra januar til oktober, mens Finland hadde sin varmeste sommer på 200 år. I Arktis har iskappen blitt rekordtynn.

Les også: - Det blir sikkert mer ekstremvær

Tiårene 2002– 2011 og 2001– 2010 er de varmeste tiårene som er målt siden 1850, da nøyaktige målinger ble innført.

Vått Norge

Ifølge rapporten fra WMO ligger 2011 an til å bli det 10. varmeste året siden da.

For Norges del kan 2011 bli ett av de våteste og det tredje eller fjerde varmeste siden år 1900.

Pakistan, Guatemala og Colombia topper lista over landene som ble hardest rammet av ekstremvær i 2010.

Bred dokumentasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier rapporten underbygger en bred vitenskapelig dokumentasjon på at det er varmt og blir varmere.

– Det er en svært dramatisk utvikling som får store konsekvenser for hele verden, sier Solheim til NTB.

Les også: Dsjengis Khan endret klimaet

Han understreker at vi i Norge vil vi slite med store og kostbare omstillingsproblemer som følge av våtere klima.

– Men i andre deler av verden blir situasjonen dramatisk, der vil mange mennesker dø eller jages på flukt som følge av tørke eller storflommer, sier ministeren.

På spørsmål om hvilken effekt rapporten vil få for beslutningstakerne i Durban, svarer han:

– Det er ingen sentrale politiske ledere – bortsett fra republikanerne i USA – som ikke tar denne utviklingen på alvor. Problemet er at vi er inne i en dyp økonomisk krise.

Nøkkelen for en enighet mener Solheim derfor er å komme ut av de to krisene samtidig.

– Vi må sørge for klimatiltak som også skaper arbeidsplasser, som å bygge ut kollektiv transport, vindkraft og så videre.

Hva kan Norge gjøre i Durban?

– Vi vil gjøre det aller ytterste for å mobilisere den politiske viljen, lover Solheim. (©NTB)