Stalins datter er død

Lana Peters, eller Svetlana Alliluyeva som hun egentlig het, var den sovjetiske diktatoren Josef Stalins eneste datter. Tirsdag forrige uke døde hun av en kreftsykdom i tarmen. Hun ble 85 år gammel Foto: Steve Apps (AP Photo/Wisconsin State Journal) Les mer Lukk

Den sovjetiske diktatoren Josef Stalins eneste datter, som hoppet av til USA og ble en skarp kritiker av kommunismen, døde i forrige uke.

Svetlana Peters ble 85 år gammel og døde som følge av en tarmkreftsykdom, opplyser myndighetene i den amerikanske delstaten Wisconsin.

Etter at hun kom til USA i 1967, giftet diktatordatteren seg med en amerikansk arkitekt. Hun skiftet etternavn til Peters, og paret bodde i Wisconsin fram til de ble skilt.

Les også: - Stalin beordret Katyn-massakren

Flukten fra Sovjetunionen skjedde ved hjelp av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. I sitt nye hjemland fordømte Svetlana Peters kommunismen og kalte sin far «et moralsk og åndelig monster».

På 1980-tallet vendte hun imidlertid tilbake til Sovjetunionen for en periode på to år. På denne tiden tok hun avstand fra Vesten, før hun igjen flyttet tilbake til USA og trakk tilbake sin kritikk av de vestlige landene.

Les også:

Jackson får Stalins gamle statueplass

Raser mot «sabotasje» av Stalin-bok


Les flere nyheter her