USA krever rask løsning på europeisk krise

USAs president Barack Obama og hans nære medarbeidere møter utsendinger fra EU i Det hvite hus i Washington mandag. Tema for møtet var krisen i eurosonen, altså landene som bruker EUs felles valuta, og det Obama har kalt europeernes famlende forsøk på å løse problemene. Obama møter advarsler på hjemmebane om at krisen kan spre seg til USA. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX. Les mer Lukk

EU må straks gripe inn for å løse gjeldskrisen i Europa, krever USA. Amerikanerne ber europeerne vise besluttsomhet og handlekraft.

USAs president Barack Obama sa han har tillit til at Europa kan løse krisen i eurosonen, da han mandag drøftet situasjonen med europeiske ledere. Presidentens motstandere har advart om økonomisk smittefare.

– Vår holdning er den samme som før: Det er livsviktig at europeerne griper inn med all nødvendig kraft, spesielt nå som nye regjeringer har kommet på plass i Italia, Hellas og Spania, sa Obamas talsmann Jay Carney mandag.

Snakket over lunsj

Obama hadde invitert europeerne til lunsj i Det hvite hus for å snakke om fellesvalutaens problemer. På gjestelisten sto EUs president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso og utenrikssjef Catherine Ashton.

Les også: - Euroen kan knekke iløpet av uker

Men verken Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy eller andre politiske toppledere fra enkeltland var til stede. Det er disse lederne som må fatte konkrete vedtak om hvordan gjeldskrisen skal håndteres.

Det ble antatt at Barroso og Van Rompuy ville foreslå at amerikanerne og europeerne skal bygge ned tollmurer og byråkrati som gjør samhandelen over Atlanterhavet vanskelig. En slik nedbygging kan gi økt investeringslyst og mange nye arbeidsplasser, mener europeerne.

Urolig over krisen

På amerikansk side deltok Obama selv, utenriksminister Hillary Clinton og finansminister Timothy Geithner på mandagens møte. Den amerikanske presidenten har flere ganger gitt uttrykk for uro over krisen i eurosonen og det mange kaller famlende forsøk på å løse den.

– Jeg har vært dypt bekymret og jeg er det fortsatt. Jeg har en mistanke om at jeg vil være dypt bekymret i morgen og i neste uke også, sa Obama da han under et besøk i Australia tidligere denne måneden ble spurt om hva han mener om krisen.

Mange europeere mener på sin side at amerikanerne bør spare seg for å gi råd om hvordan EU skal rydde opp i sine problemer. De viser til at USAs egen økonomi sliter med så store problemer at det burde gi amerikanske politikere nok å gjøre.

Les flere nyheter her