Frykter mer uro i Kongo etter valget

En kvinne mottar en stemmeseddel i hovedstaden Kinshasa. Det er andre gang siden Kongo ble uavhengig at landet holder et demokratisk valg. Forrige gang var i 2006. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX. Les mer Lukk

Etterdønningene etter valget i Kongo kan fort bli enda mer blodige enn opptakten, frykter mange kongolesere.

Kongo holdt mandag sitt andre valg siden 1960 etter en valgkamp preget av voldelige sammenstøt mellom ulike velgergrupper.

President Joseph Kabila er ventet å vinne over sine ti utfordrere selv om opposisjonen har drevet omfattende valgkamp.

Kabila vant da landet i 2006 holdt sitt første demokratiske valg noensinne. Han hadde da vært president siden 2001, da han overtok makten etter sin far Laurent Kabila, som ble drept av sine egne soldater.

Les også: - Fangeopprøret over

I tillegg til presidentkandidatene kjemper over 18.500 kandidater om de 500 setene i nasjonalforsamlingen.

Tror Kabila vinner

Valget gikk etter forholdene greit, mener Tore Martin Herland i Kirkens Nødhjelp.

Herland er stedlig representant for hjelpeorganisasjonen i regionen og fulgte mandagens valg som observatør i byen Bukavu helt øst i Kongo.

– Selve avviklingen gikk etter forholdene greit, men vi har via våre partnere i området og lokale medier konstatert at opposisjonen ikke har hatt de samme muligheter til å fremme sine kandidater som president Joseph Kabila og regimet, sier Herland til NTB.

Les også: UD sender hjelp til Moland og French

Han fant ikke selv åpenbare tilfeller av fusk i valglokalene han besøkte mandag, men er i likhet med andre observatører bekymret for hva som kommer til å skje når stemmene er talt opp og resultatene foreligger i det enorme landet i hjertet av Afrika.

– Vi er bekymret for hvordan taperne vil ta tapet, sier Herland.

Gull og diamanter

Kongo er land rikt på naturressurser som kobolt, kobber, gull og diamanter, men som har vært herjet av blodig borgerkrig, kriminalitet og etnisk vold.

– Et fåtall blir valgets vinnere, resten taper og vil lage kaos, eller i det minste prøve å lage kaos, sier Bizima Karaha, en innflytelsesrik og mektig forretningsmann i Kinshasa, til BBC.

Karaha tror det er liten tvil om at president Kabila kommer til å bli gjenvalgt. Ikke fordi han har så stor oppslutning blant velgerne, men fordi opposisjonen er splittet og fordi presidentvalget bare gjennomføres med én valgrunde.

Skyting

Selve valgdagen var også preget av vold og uro flere steder i landet. I landets nest største by ble til sammen seks personer drept i ulike sammenstøt. Tre av dem ble drept av sikkerhetsstyrker etter å ha angrepet et valglokale. I et annet angrep mistet to politimenn og en kvinnelig velger livet.

Det meldes også om at flere valglokaler ble stukket i brann av velgere. En FN-ansatt sier at urolighetene begynte da stemmegivningen ble forsinket i mangel på stemmesedler og annet valgmateriell. Da velgerne oppdaget at boksene med valgsedler allerede var fulle, ble de rasende, og om lag 15 stemmelokaler ble påtent, opplyser en ikke navngitt kandidat til nasjonalforsamlingen

– Folk er redde

Bizima Karaha påpeker at det er mange etniske konflikter som ligger og ulmer under overflaten i Kongo. Han trekker paralleller både til Balkan på 1990-tallet og til Elfenbenskysten i fjor.

– Folk er redde, sier Dishateli Kinguza til New York Times. Han selger capser fra sin lille bod i en gate i Kinshasa.

– Jeg er i hvert fall redd. Hvis folk ikke godtar valgets vinnere, kommer det til å blir stygt. Veldig stygt, sier han.

FN-soldater

Om lag 19.000 FN-soldater befinner seg i landet. De hjelper politiet med å opprettholde ro og orden under valget.

Kongo ble uavhengig i 1960 etter å ha vært under belgisk kolonistyre. Landet har vært rammet av en blodig borgerkrig, som en rekke naboland blandet seg inn i, og som tok slutt i 2003.

Volden og konfliktene øst og nord i landet har imidlertid fortsatt, og også i de store byene er det et anspent forhold mellom rivaliserende grupperinger.

Les flere nyheter her