Uværsskader for 25 millioner kroner meldt inn
Sjøen slår over Atlanterhavsveien lørdag formiddag, dagen etter at stormen "Berit" slo til på norskekysten. Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk
– Når vannet har trukket seg tilbake vil det bli tydeligere hva slags skadeomfang vi får, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.
Les også: 14 meter høye bølger vil slå mot land
25 millioner til nå
– Forsikringsselskapene har så langt fått melding om 275 skader etter helgens uvær. Det tilsvarer erstatninger på rundt 25 millioner kroner. Dette er imidlertid høyst foreløpige tall, og de vil stige i dagene som kommer, forteller kommunikasjonssjefen.
I tillegg kommer erstatninger som utbetales fra Statens naturskadefond som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.
– Det ser ut til at det er flest næringseiendommer som har blitt skadet av stormen, men erfaringsmessig vil vi få inn skademeldinger knyttet til privat eiendom og løsøre i den nærmeste uken, fortsetter Westby.
Til sammenligning ga uværet rundt nyttår i 1992 33.000 skader med til sammen 1,3 milliarder kroner i erstatninger. Den siste store flommen på Østlandet i 1995 forårsaket 6.900 skader og rundt 940 millioner kroner i erstatninger.
Ikke lenger ekstremvær
Ved 18-tiden lørdag opplyste Meteorologisk institutt at ekstremværet var nådd fase D, altså at uværet er over og at man går inn i en fase der meteorologene varsler om været med tanke på opprydning og reparasjoner.
– Lavtrykket ligger nå over Vesterålen og svekkes. Et annet lavtrykk ligger nordøst for Øst-Finnmark. Vannstanden blir mindre ved neste flo i forhold til den som var lørdag ettermiddag, lød værmeldingen lørdag kveld.
– Det ville være å overdrive at vi har hatt mye å gjøre. Og vi har ikke hatt noe som har gått på fare for liv og helse. Ekstremværet ble godt varslet, forteller redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.
Værøy isolert
Stormen har vært kraftigst i Nord-Trøndelag og langs deler av kysten av Nordland, mens uvanlig høy flo har slått alle tidligere rekorder lenger nord, blant annet i Bodø, Kabelvåg, Harstad og Tromsø.
På Værøy, helt sør i Lofoten, er de 750 innbyggerne isolert og uten strøm. Øya er uten både helikopter- og ferjeforbindelse. Hydraulikken på ferjeleiet er ødelagt, slik at ferja ikke kan legge til. Landingsplattformen for helikoptre er ødelagt, og det er store skader på bygningene på lufthavna.
– Vi er helt isolert, sier ordfører Harald Adolfsen til Lofotposten.
Han regner med at ferjeforbindelsen kan være i gang igjen fra mandag. Ifølge ordføreren vil det imidlertid trolig drøye minst ut året før helikoptre igjen kan lande.
Les også: - Hold dere inne i nord
E10 vasket bort
I Mortsund i Vestvågøy ble seks rorbuer knust til pinneved av stormen. I Henningsvær blåste en handikapbil på havet. I Kabelvåg slo ei stor bølge inn stuevinduet på et hus og fylte huset med vann. På samme sted ble et lite fjøs med noen høner skylt på havet.
En rekke veier ble stengt i Lofoten, blant annet E10, der en strekning er vasket bort ved Hamnøy i Moskenes, helt ytterst i Lofoten.
Vannstandsrekorder
Bodø ble ikke rammet hardt av stormen, men byen kan notere en ny vannstandsrekord. Den nye rekorden etter nattens stormflo er på 410 centimeter over normalvannstand. Det er 32 år siden sist vannet var i nærheten av slike høyder, den forrige rekorden fra 1979 var på 404 centimeter, ifølge Avisa Nordland.
Også i Tromsø ble det rekordnotering, med en vannstand 383 centimeter over nullnivået. Den gamle rekorden, målt både i 1967, 1978 og 1993, var 367 centimeter, skriver Nordlys.
Strømproblemer på Helgeland
På deler av Helgeland ble strømmen borte flere steder, skriver Brønnøysunds Avis. Dette gjaldt hele Vega og deler av Sømna, Sandnessjøen og Dønna.
– Stormen har truffet oss med full kraft. Under det mest ekstreme i natt måtte vi tenke på sikkerheten for våre mannskaper, og kunne ikke gjøre mye, sa Frode Valle i Helgelandskraft. I løpet av lørdagen fikk alle strømmen tilbake.
Ved 22.30-tiden fredag kveld blåste en ekspressbuss av veien i Romarheimsdalen på E39 i Hordaland. De to passasjerene og sjåføren kom uskadd fra hendelsen.
Beredskapsstaben hos Fylkesmannen i Nordland tror at Berit har gjort skader for flere titalls millioner kroner, melder NRK.
– Vi ser skader på hus og veier. Infrastrukturen nær sjø er ødelagt mange steder, sier rådgiver Asgeir Jordbru i beredskapsstaben.
Også lenger sør i landet har uværet skapt problemer. Blant annet valgte Color Line å framskynde avgangen for Super Speed fra Hirtshals i Danmark til Kristiansand med to timer lørdag kveld for å unngå det verste uværet. Det skjedde etter at avgangen fra Danmark på dagen lørdag var blitt innstilt, skriver Fædrelandsvennen.