Turister evakueres fra Mali

En gruppe turister er blitt evakuert fra den historiske byen Timbuktu i Mali etter at tre turister, deriblant en svenske, er kidnappet og én drept.

En flyplasskilde opplyser at rundt ti turister lørdag er blitt evakuert fra Timbuktu i et fly skaffet til veie av myndighetene i Mali i et forsøk på å forhindre flere kidnappinger.

Det er planlagt å evakuere flere turister med et nytt fly.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt bekrefter at en av de bortførte turistene er svensk.

– Hele regionen blir farligere, skriver han på Twitter.

Ifølge avisen Expressen dreier det seg om en 36 år gammel mann, men verken Sveriges ambassade i Mali, utenriksdepartementets pressetjeneste eller svensk politi har kommentert saken.

De to andre bortførte er en nederlender og en sørafrikaner, mens tyske myndigheter opplyser at den drepte trolig var tysk.

På restaurant

De fire oppholdt seg fredag ​​ettermiddag på en restaurant på torget i Timbuktu, der de ble overfalt og bortført av væpnede menn. En av dem skal ha blitt drept idet han motsatte seg kidnappingen.

Malis myndigheter beskriver bortføringene som «et angrep på landets sikkerhet og stabilitet» og sier de ikke vil nøle med å handle for å garantere fred og sikkerhet i landet.

Ingen har påtatt seg ansvaret for kidnappingene. Tidligere har gruppen al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) blitt anklaget for lignende angrep.

Flere bortføringer

Torsdag ble to franskmenn kidnappet på hotellet der de bodde, som ligger i samme område. Fem franske militærhelikoptre ankom Gao nord i Mali lørdag for å lete etter de to.

Timbuktu antas å ha blitt grunnlagt på 1100-tallet, og er et historisk handelssted. Turister lokkes også til byen blant av en berømt musikkfestival.

Men kidnappinger av vestlige har økt i omfang i deler av landet, og gjort det til et utrygt reisemål. Norsk UD fraråder reiser til blant annet provinsene Kidal, Gao og Timbuktu.

Les flere nyheter her