- Hold dere inne i nord

KLokken 13 torsdag ligger senteret av Berit mellom Island og Irland. Foto: Eumetsdat / Meteorologisk institutt Les mer Lukk

Meteorologene utvider ekstremvarselet for Nord-Norge til sterk storm. I Skottland har et liv gått tapt som følge av uværet.

Store deler av Kyst-Norge våknet fredag til sterk vind og regn. Ekstremværet, som har fått navnet Berit, er ventet å ramme Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge, melder Meteorologisk institutt.

- På neste flo (klokken 12 fredag) blir det ekstremt høy vannstand, og det samme skjer i natt og i morgen ettermiddag. Ekstra ille blir det der det er høye bølger og sterk vind, sier Eirik Samuelsen, meteorolog ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Rekordhøy vannstand

Sterk vind, springflo og høye bølger inn mot land gjør at vannstanden kan bli inntil 110 centimeter høyere enn oppgitt i tidevannstabellen langs kysten fra Møre og Romsdal til Sør-Troms. Lørdag ettermiddag kan vannstanden i Troms og Finnmark nå 90 centimeter over det som er oppgitt i tabellen.

- I Narvik venter vi 440 centimeter, mens rekorden er 457. Det er ekstreme verdier Harstad ligger an til ny rekord, sier Samuelsen om de ekstreme verdiene.

Høyt astronomisk tidevann og lavt trykk er årsaken til ekstremværet, ifølge ekspertene.

Bil tatt av vinden

Skottland er allerede rammet av uvær. Torsdag kveld døde en kvinne etter at bilen hun kjørte ble tatt av et vindkast og ført ut i en innsjø. Tragedien skjedde vest i Skottland på øya Tarris mellom Tarbert og Leverburgh, melder Daily Record.

Ifølge meteorologen er det «Berit» som har gitt utgangspunktet for de sterke vindkastene i Skottland i går kveld.

Når lavtrykket når land i Norge, kan det bli full til sterk storm ytterst på kysten. Natt til lørdag ventes det vestlig sterk storm i Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland, melder meteorologene.

- Vi kommer til å inkludere vind i ekstremvarselet for disse områdene, opplyser meteorologen.

- Kan liv gå tapt også her?

- Hvis folk tar sine forholdsregler så bør vi unngå det. Men man kan aldri utelukke det, sier Samuelsen.

- Bruk sunn fornuft

Han råder folk i Sør- Helgeland og Nord-Trøndelag, områdene som rammes verst, om å holde seg inne fra kvelden av.

- Alle bør bruke sunn fornuft og sikre det man klarer å sikre, sier Samuelsen.

Fiskeridirektoratet oppfordrer alle oppdrettere som kan bli rammet av uværet, til å kontrollere anleggene sine, siden uværet kan skape unormalt store bevegelser i anleggene.

Båttrøbbel og strømstans

Allerede fredag morgen skaper ekstremværet problemer for hurtigbåttrafikken i Møre og Romsdal. I Moldefjorden er avgangene innstilt, og båt er erstattet av buss mellom Hamsund og Ålesund, melder NRK. Natt til fredag mistet over 500 husstander strømmen da et tre blåste over en høyspentlinje i Midsund. Og i Sogn og Fjordane ble drøyt 1.000 abonnenter rammet av et kort strømbrudd fredag morgen.

Hurtigruten går ikke over Stad i Sogn og Fjordane, men ligger ved kai i Måløy. Sørgående rute går ikke over Folda i Nord-Trøndelag, skriver Aftenposten.

Riksveg 55 over Sognefjellet var stengt natt til fredag, og kunne på grunn av sterk vind ikke åpne fredag morgen, ifølge NRK.

Det er nesten to år siden forrige gang det ble sendt ut ekstremvarsel her i landet. I januar 2010 traff ekstremværet «Ask» Nord-Norge og gjorde skade i de tre nordligste fylkene

Sjekk været der du bor

Les flere nyheter