PST kunne likevel registrert Breivik

Janne Kristiansen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Her under et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Les mer Lukk

Tre dager etter terrorangrepet sa PST-sjef Janne Kristiansen at de ikke hadde lov til å registrere Anders Behring Breivik før terroren. Det er ikke riktig, skriver Bergens Tidende.

«Vi har ikke lov til å legge inn noe i våre registre om personer som lovlig har betalt for varer de har fått innført til Norge», sa Janne Kristiansen 25. juli da hun ble spurt om hvorfor PST ikke fulgte opp at Breivik sto på en liste sendt til PST.

Nå sier Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Bergens Tidende at de likevel kan registrere opplysninger om personer som kjøper kjemikalier som kan brukes til bomber.

«PST har anledning til å behandle opplysninger i inntil fire måneder uten at det stilles krav til formålsbestemthet, nødvendighet og relevans», skriver informasjonssjef Martin Bernsen i en e-post til Bergens Tidende.

Les også: Fengsel bygger spesialavdeling til Breivik

Jussprofessor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen sier lover og instrukser gir PST vide fullmakter.

– Loven er ikke til hinder for en arbeidsregistrering på grunnlag av informasjon om for eksempel kjøp av kjemikalier. Hadde PST ment at det var nødvendig å registrere en sak, kunne de gjort det. Det avgjørende er PSTs egen vurdering og skjønn, sier han.

Les flere nyheter