Gammel kjenning tilbake som statsminister i Egypt

Områdene rundt Tahrir-plassen i sentrum av Kairo har vært preget av demonstrasjoner den siste uken. Torsdag var imidlertid situasjonen noe roligere, og militærrådet i Egypt skal ha utpekt tidligere statsminister Kamal Ganzouri til å lede en overgangsregjering. Foto: Esam Al-Fetori (Reuters) Les mer Lukk

Kamal Ganzouri, som var statsminister i Egypt under Hosni Mubaraks regime på 1990-tallet, har fått i oppdrag å danne en ny overgangsregjering, melder statlige medier.

Militærrådet hadde møter med Ganzouri torsdag, og han har akseptert anmodningen om å sette sammen en ny regjering, ifølge den statlige avisa Al Ahram. Verken militærledelsen eller Ganzouri selv hadde imidlertid kommentert opplysningene torsdag kveld.

Den forrige regjeringen leverte tidligere i uken inn sin avskjedssøknad på grunn av de voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker som startet forrige helg.

Militærledelsen har tidligere gitt uttrykk for at den håper å kunne ha en ny regjering på plass innen valget på nasjonalforsamling starter mandag.

Slutten av 1990-tallet

78 år gamle Ganzouri ledet en regjering i Egypt fra 1996 til 1999 som blant annet gjennomførte enkelte tiltak for å liberalisere økonomien. Han var i sin tid kjent som «de fattiges minister» og er fremdeles populær blant egyptere, skriver BBC.

I motsetning til mange av sine kolleger fra det gamle regimet er han ikke i like stor grad blitt assosiert med korrupsjon, ifølge Reuters. Men det at han har tjenestegjort under tidligere president Hosni Mubarak kan likevel komme til å opprøre de som krever et fullstendig brudd med det gamle regimet.

Ganzouri har også tidligere vært nevnt som en mulig presidentkandidat.

Les også: Egypts militære beklager demonstranters død

Valg som planlagt

Tidligere torsdag gikk militærrådet ut og beklaget at flere demonstranter er blitt drept i kampene i Kairo de siste dagene.

– Militærrådet gir sin dypeste beklagelse for at Egypts lojale sønner er døde etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen, meldte militærrådet på Facebook torsdag.

Den 39 år gamle sivilingeniøren Ali Abdelhadi, som deltar i demonstrasjonene på Tahrir-plassen, mener at militærrådets unnskyldning ikke holder.

– Selv om det er politiet som bruker vold, er det militærrådets ansvar å kontrollere dem. Det gjør de ikke, sier Abdelhadi, som mener hæren er i ferd med å miste all sin troverdighet.

Han frykter at dagene framover, spesielt fredag, blir voldsom.

– Demonstrantene er svært sinte – både på politiet og hæren, sier han til NTB.

Les også: Baby kvalt av tåregass

Muslimbrødrene

Islamistbevegelsen Det muslimske brorskap mener også valget må gå sin gang.

Ali Abdelhadi mener det er helt galt om valget avvikles nå.

– Det er bare muslimbrødrene som ønsker at det skal gå som planlagt. Muslimbrødrene er godt forberedt, de fleste andre partier er ikke det, sier han.

En sped våpenhvile bredte seg i Kairos gater torsdag ettermiddag, men hvordan nyheten om den nyutpekte statsministeren vil bli tatt imot av demonstrantene, gjenstår å se.


Les også:

Blodig i Egypt

Mange drept i opprør


Les flere nyheter her