Ekstremværet «Berit» treffer Norge fredag

Stormen i 2004 raste som verst på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane tirsdag og vinden var oppe i sterk storm. Foto: Thomas Bickhardt / SCANPIX . Les mer Lukk

Ekstremværet «Berit» vil treffe Midt- og Nord-Norge fredag kveld. Det vil gi vind av storm styrke, høy vannstand og høye bølger, melder Meteorologisk institutt.

Dette gjør du før stormen  

- En storm har voldsomme krefter og løse gjenstander skaper farlige situasjoner. Fjern alt løst, og bind sammen det som ikke kan fjernes, råder Karsten Kristiansen i Tryg forsikring.

- Sjekk at tauene sitter godt. Båter på sjø og i opplag, le-vegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger. Alle bygg under oppføring må sikres ekstra godt, sier Karsten Kristiansen.

- Ikke parker i nærheten av hus og trær hvis du kan unngå det. Er det trær rundt huset ditt, så fjern om mulig brukne grener. Prøv også å fjerne løs takstein, sier han.

- Ha lommelykter og batteridreven radio parat, hvis strømmen svikter. Lytt til nyheter og følg rådene!

Under stormen bør du holde deg innendørs! Ikke gå ut for å fjerne løse gjenstander eller feste noe. Det er for risikabelt. Du vet aldri når noe kommer fykende, sier Kristiansen.

Et kraftig lavtrykk beveger seg fredag kveld fra sørvest og inn mot nordlige Nordland, og vil gi vind av storm styrke. Det er områdene fra Møre og Romsdal i sør til Ofoten og Vesterålen i nord som vil merke mest til uværet.

På grunn av sterk vind, lavt lufttrykk og høye bølger inn mot land ventes det natt til lørdag ekstremt høy vannstand langs kysten. Vannstanden kan bli opp til 110 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, høyest rundt midnatt natt til lørdag, heter det i varslet.

Sjekk været der du er

- Fortøy båtene godt

Meteorologene oppfordrer folk langs kysten til å sørge for at båter og andre ting er skikkelig fortøyd og festet.

Varsling av ekstremvær er delt inn i fire faser, fra A til D. Varsel i fase B blir sendt ut når meteorologene har avgjort at det er et ekstremvær som er på vei. Da får også uværet navn etter alfabetet.

Ekstrembølger kan stenge oljeplattformer

– På Skarv- og Heidrun-feltet i Nordsjøen kan bølgene bli 15-16 meter høye. Det betyr at bølgetoppene kan bli opp mot 30 meter høye, sier vakthavende meteorolog Rasmus Myklebust ved Meteorologisk institutt til nrk.no.

Statoil følger med på værforholdene, og kan stoppe produksjonen ved ekstremvær.

– Vi følger kontinuerlig med på værforholdene, og hver plattform har ulike kriterier for stenging. I ekstremt vær hender det at vi stopper utvendig vedlikehold, og i noen tilfeller reduseres eller stanses produksjonen helt. Flytende installasjoner er for eksempel mer utsatt enn faste plattformer, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til bt.no.

Les flere nyheter