Stortingsrepresentanter brøt ut i gråt

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Ap har spilt rollen som offer
Det vakte sterke reaksjoner blant Arbeiderpartiets representanter da Frps Per Sandberg uttalte at Ap har «spilt offer» etter terrorangrepene 22. juli.

Arbeiderpartiets politikere reagerer kraftig på uttalelsen, som falt i i Stortingets spørretime i dag.

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli er det til de grader Arbeiderpartiet. Og det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene. Og det er det Arbeiderpartiet tydeligvis har lagt en strategi på å videreføre i denne debatten, gjennom å angripe Fremskrittspartiet, sa Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder fra Stortingets talerstol.

Rystet

Flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter forlot Stortingssalen med tårer i øynene etter uttalelsene. En av dem var Helga pedersen.

- Jeg er dypt rystet. De uttalelsene kom som et sjokk. Vi skal tåle tøffe og krevende uttalelser etter 22. juli. Det må både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tåle. Men å bli beskyldt for å spille offer, det oppleves som et overgrep mot våre representanter, sier Pedersen til TV2 Nyhetskanalen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok til motmæle fra Stortingets talerstol.

- Jeg må si fra denne talerstol at jeg reagerer på at representanten bruker ord som at Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli. Arbeiderpartiet var offer 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble angrepet forsvarsløst. Noe mer offer går det faktisk ikke an å bli, sa Støre.

Ber om unnskyldning

Kort tid etter ba Sandberg om unnskyldning for uttalelsene.

- Jeg forstod med en gang at det var noen formuleringer som ble helt feil. Om uttalelsene kan forstås dit hen at jeg beskyldte Arbeiderpartiet for å spille offer etter 22. juli, så ber jeg ydmykt om unnskylding, for det var lagt fra mine meninger, sier Sandberg til TV 2.

Lederen for støttegruppa for 22. juli-ofrene, Trond Henry Blattmann, kaller Sandbergs uttalelse «hårreisende og idiotisk».

Se også: Sandberg legger seg flat

– Dette sier alt om Per Sandberg og hans forståelse av verden, for er det noe parti som er kjent for å ikle seg offerrollen, så er det vel hans parti. Å påstå at Ap har lagt en strategi rundt dette er hårreisende, sier Blattmann til NTB.

Uenige

Sandbergs uttalelse kom etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre ble bedt om å kommentere utalelser fra APs partisekretær Raymond Johansen og AUF-leder Eskil Pedersen. De to gikk i går til angrep på Frp under LOs kartellkonferanse på Gol.

- De to er kommet med kraftfulle utfall mot Frp og anklager oss for å skape grobunn for høyrepopulisme med grumsete motiver. Den underliggende påstanden er at vi deler Breiviks holdninger. Er Støre enig med sine to partifeller?, spurte Frp-leder Siv Jensen i spørretimen.

Støre svarte at ingen holder Frp ansvarlig for det som skjedde 22. juli, men at partiet er kommet med en rekke kritikkverdige uttalelser etter terrordagen. Han trakk spesielt fram Carl I. Hagen ord om at «ikke alle muslimer er terrorister, men de fleste terrorister er muslimer».

– Den som har brukt grove karakteristikker, må tåle en del selv, sa Støre.

Det var etter denne diskusjonen Sandberg leverte sin uttalelse.

Les flere nyheter her