Få ledd mellom Facebooks brukere

I snitt er det cirka seks ledd mellom hver Facebookbruker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com. Les mer Lukk

En undersøkelse gjennomført av Facebook tyder på at folk er tettere sammenvevd enn tidligere antatt.

Mellom to tilfeldig valgte personer er det aldri mer enn seks ledd. Det er teorien som først ble fremmet i av den ungarske forfatteren Frigyes Karinthy i novellen «Láncszemek» fra 1929, og som siden ble tatt opp igjen i John Guares teaterstykke «Six Degrees of Separation» og i filmen ved samme navn.

Teorien ble for første gang testet vitenskapelig på 1960-tallet i et eksperiment utført av den kjente psykologen Stanley Milgram. Han ba 296 frivillige om å sende et brev til en navngitt person i forstaden Sharon utenfor Boston i USA, ikke direkte, men gjennom venner som de mente det var større sjanse for at kjente riktig person.

Les også: Fanger hetser ofre på Facebook

Eksperimentet viste at brevet i snitt måtte gå via 5,2 mellommenn før det nådde fram til sitt mål. Rundt regnet var det dermed nettopp seks ledd i alt.

Nå har Facebooks analysegruppe gjennomført en omfattende undersøkelse som viser at antall ledd mellom to tilfeldig valgte brukere er lavere enn seks. Ifølge Facebook er det fem ledd eller færre mellom 99,6 prosent av Facebooks brukere. I snitt er det 4,74 ledd mellom to tilfeldig valgte brukere.

Facebook har i dag 721 millioner aktive brukere, noe som tilsvarer rundt 10 prosent av verdens samlede befolkning.

Les flere nyheter