Enighet om ny overgangsregjering i Egypt:

Egypts militærråd overbeviser ikke folket

To ambulanser forsøker å ta seg fram i folkemengden på Tahrir-plassen i Kairo, der titusenvis av mennesker demonstrerer mot militærrådet som styrer landet. Foto: Reuters Les mer Lukk

Demonstrantene på Tahrir-plassen viser med all tydelighet at de har mistet tilliten til militærrådet som styrer Egypt. Folkemengden reagerer med raseri på talen til militærrådets leder Hussein al-Tantawi.

Fakta om Hussein el-Tantawi:  

* Mohamed Hussein el-Tantawi er lederen for Egypts militærråd, som overtok makten da president Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av 11. februar.

* Tantawi er også forsvarssjef.

* Militærrådet oppløste nasjonalforsamlingen, opphevet grunnloven og lovte å holde valg innen utgangen av året. Etter planen skal valget holdes mandag 28. november.

* Tantawi sluttet seg til hæren i 1956 og deltok i krigene mot Israel i årene 1956, 1967 og 1973.

* Han var den første egypteren som fikk den militære graden feltmarskalk.

* Han er beskrevet som svært lojal overfor Hosni Mubarak.

(Kilde: Reuters)

– Det egyptiske militæret vil gi fra seg makten umiddelbart dersom folket stemmer for det i en folkeavstemning, sa Tantawi i en direktesendt TV-tale der han snakket om maktoverføring. Han sa imidlertid ingenting om når en eventuelt folkeavstemning ville bli holdt.

I talen sa han derimot at militærrådet innvilger overgangsregjerings avskjed, men Tantawi sa ikke noe om når en ny overgangsregjering vil være på plass, og hvem som vil sitte i den.

Beslutningen om å tillate regjeringens avgang åpner for nye politiske løsninger. Militærrådet skal ha spurt Mohamed ElBaradei, tidligere sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om han vil lede en ny overgangsregjering, sier kilder til Al Jazeera. ElBaradei skal angivelig nøle med å si ja fordi han ikke har fått løfter om at han selv skal få velge sine ministre til en ny regjering.

Les også: Regjeringen trekker seg

I talen understreket Tantawi også at valget på ny nasjonalforsamling skal gå som planlagt førstkommende mandag og at det vil bli holdt presidentvalg innen juli neste år.

Reagerte med raseri

Men selv om Tantawi kom demonstrantene noe i møte, så budskapet ikke ut til å overbevise de over 100.000 menneskene som var samlet på Tahrir-plassen tirsdag kveld. Fjernsynsbildene viste at folk reagerte med tydelig sinne på talen, og plassen kokte.

– Feltmarskalken må gå, ropte folk i kor.

– Vi kan ikke stole på Tantawi, han er bare en kopi av tidligere president Hosni Mubarak, uttalte Ibtisam al-Hamalawy til AFP.

Mange mener at bare en ny revolusjon kan gi en ordentlig forandring.

– Å bli kvitt Mubarak var bare 5 prosent av jobben. Det er fortsatt det samme regimet som sitter med makten, uttalte Abd al-Raouf til NTB tidligere på dagen.

Abd al-Raouf mener at utviklingen har gått den gale veien siden februar, og at militærrådet ikke har til hensikt å forandre noe som helst.

Les også: Blodig i Egypt

Klart krav

Abd al-Raouf trekker paralleller til militærkuppet i 1952 som etter hvert banet vei for Gamal Abdel Nasser og tiår med militærstyre.

– Det er det samme som skjer nå. Demonstrasjoner, likvideringer og opptøyer førte til at militæret sa at nok er nok og tok over makten, sier advokaten som leder Bevegelsen for rettferdighet og frihet, en gruppe som skilte seg ut fra den mer kjente 6. april-ungdommen i kjølvannet av Mubaraks fall.

Kameraten Hamada al-Kashif mener det ikke har vært noen tegn til demokratisk utvikling i de ni månedene som har gått siden militærrådet tok over.

– Det går ikke i den retningen i det hele tatt. Valglovene er utformet slik at det nesten er umulig for vanlige folk å stille på grunn av høye avgifter og andre hindere. Systemet er det samme som før, sier han.

Les også: Nekter å gi fra seg Tahrir-plassen

Amnesty

En fersk rapport fra Amnesty International viser at over 12.000 sivile egyptere de siste månedene er stilt for militærdomstoler. Minst 13 er dømt til døden.

– Det er definitivt snakk om en videreføring av tidligere tiders overgrep, men på noen områder også en klar forverring, sier Amnestys norske generalsekretær John Peder Egenæs til NTB.

USA fordømte tirsdag den overdrevne bruken av makt mot demonstrantene.

Også de siste dagene er flere titalls mennesker blitt drept og over tusen såret i sammenstøt både i Kairo og andre byer i Egypt.


Les flere nyheter her