Japan åpner for henrettelse av gassdrapsmenn

Shoko Asahara grunnla dommedagssekten Aum Shinrikyo, som gjennomførte saringassangrep mot t-banen i Tokyo i 1995. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Japans høyesterett har avvist anken fra den siste av mennene som er dømt til døden for å ha spredt dødelig nervegass på T-banen i Tokyo i 1995. Det betyr at alle 13 nå kan henges.

Det har tatt mer enn 16 år fra angrepet fant sted, til dødsdommene nå er endelig stadfestet. I henhold til japansk lov kan ingen dødsdømt henrettes før det foreligger rettskraftige dommer mot alle hans eller hennes medskyldige.

Få japanere vil ha noen medlidenhet med Asahara og de andre tolv som nå kan bli hengt. Men stadfestelsen av dommene kan likevel komme til å utløse ny debatt om bruken av dødsstraff, som er omgitt av mye hemmelighetskremmeri i Japan.

– Fram til slutten desember 2007 oppga justisdepartementet ikke navnene på henrettede eller detaljer om lovbruddene deres. Fremdeles blir fanger informert bare noen timer før de skal henrettes, ifølge menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Les også: Japansk prinsesse til sykehus

Den japanske justisministeren Hideo Hiraoka sa da han tiltrådte i oktober i år at han ikke vil gjøre noe for å stanse bruken av dødsstraff. De foreløpig siste henrettelsene i Japan fant sted 28. juli 2010, da to drapsmenn ble hengt i Tokyo.

Nazigass

Etterlatte etter drapsofrene hilser mandagens avgjørelse i oppgjøret med sekten Aum Shinrikyo velkommen.

– Vi har ikke sett noe tegn til anger, vi har ikke hørt noen bønn om tilgivelse, og det viser hva Aum egentlig står for, sier Shizue Takahashi.

Les også: - Derfor vil de ha dødsstraff

Hennes ektemann var en av de 13 som mistet livet, da medlemmer av sekten spredte gass på undergrunnsbanen i den japanske hovedstaden 20. mars 1995. Gassen de brukte var sarin, som ble utviklet av de tyske nazistene før andre verdenskrig.

Omfattende skader

Gassen trengte inn i flere T-banetog som passerte gjennom stasjonene Kasumigaseki og Nagatacho, nær regjeringsstrøket i den japanske hovedstaden. I tillegg til at 13 mennesker omkom, ble 50 alvorlig skadd, mens nesten 1.000 mistet synet en kort stund.

Bak gassangrepet sto altså Aum Shinrikyo, en sekt som ble grunnlagt av Shoko Asahara i 1984 og som på det meste hadde rundt 10.000 tilhengere. Asahara forkynte en blanding av forvrengt buddhistisk og hinduistisk lære, blandet med hans egne visjoner om dommedag.

Les flere nyheter