Spansk valgvinner lover kamp mot krisen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jublet for valgseier i Spania
Det konservative Partido Popular fikk 44,6 prosent av stemmene og rent flertall i nasjonalforsamlingen i valget i Spania. Nå lover partileder Mariano Rajoy kamp mot krisen i landet.

Hele den spanske befolkningen ruster nå til kamp, sa Mariano Rajoy i sin seierstale søndag kveld. Budsjettunderskudd, svulmende statsgjeld og økonomisk stillstand skal bekjempes, og det gjennom kutt «overalt».

– Det er ingen lett oppgave som ligger foran oss, men dere skal vite at jeg er overbevist om at vi med alles innsats vil kunne bevege oss framover, slik at Spania igjen vil være der det skal være – i front i Europa, sa Rajoy i seierstalen, som ble holdt foran et folkehav utenfor Partido Populars hovedkvarter i Madrid.

Les også: Slik hedrer Spania sin Franco

Rajoy forsikret samtidig om at han ville bli en samlende statsminister og alltid sette fellesinteresse foran individuell interesse.

Nederlag for Sosialistpartiet

Da 99,95 prosent av stemmene var talt opp, var det klart at Partido Popular hadde vunnet 186 av de 350 setene i nasjonalforsamlingen. Det gir partiet rent flertall.

Sosialistpartiet, som har regjeringsmakten i dag, ble på sin side straffet av velgerne og fikk en oppslutning på 28,7 prosent. Det gir partiet 111 seter i nasjonalforsamlingen, ned fra 169 etter sist valg. Resultatet er partiets svakeste noensinne.

– Sosialistpartiet har ikke gjort det godt. Vi har helt klart tapt valget, sa sosialistenes statsministerkandidat Alfredo Pérez Rubalcaba søndag kveld.

Spanias økonomi var i vekst da Sosialistpartiet overtok regjeringsmakten i 2004, men i løpet av de siste årene har Spania opplevd resesjon to ganger. Samtidig har arbeidsløsheten steget til 21,5 prosent, det høyeste nivået i hele EU.

I dag plages Spania i tillegg av rekordhøy rente på statsgjelden, noe som i verste fall kan føre til at landet må søke om kriselån.

Nye kutt i vente

Spania det femte av landene i eurosonen som bytter regjering i år. Fra før av har Irland, Portugal, Hellas og Italia skiftet ut sine regjeringer.

Den påtroppende regjeringen i Madrid må gjennomføre harde innstramminger for å få kontroll over utviklingen i Spania, som er eurosonens fjerde største økonomi. Mariano Rajoy har lovet å gjenreise økonomien, men samtidig gjort det klart at dette vil medføre nye innstramminger.

Han har imidlertid ikke presisert hvor han vil stramme inn.

Enkelte spanjoler mener de økonomiske problemene stikker så dypt at alminnelige mennesker uansett vil få svi i lang tid framover. – Vi kan velge hvilket fett vi skal stekes i, men stekt blir vi uansett, sa statstjenestemannen José Vasquez da han stemte i Madrid søndag.

Her er alle valgresultatene fra La Vanguardia.

Les flere nyheter her