Ny oppvisning av keeper-Katrine

Linn-Kristin Riegelhuth Koren jubler etter mål mot Sverige under firenasjonersturneringen i Stavanger Idrettshall søndag ettermiddag. (Foto: Kent Skibstad, Scanpix). Les mer Lukk

Katrine Lunde Haraldsen og de norske håndballjentene kjørte over skadeskutte Sverige. 32-18-seieren gir en plass som VM-outsider.

Haraldsen spilte en helt strålende kamp med 23 parader og 62 i redningsprosent. Hun kan løfte den litt skjøre norske utgaven langt i VM også. Søndag tok keeperen omtrent alt.

– Det var en god kamp. Forsvaret jobbet godt foran meg. Det er fortsatt ting å jobbe med for oss. Jeg tenker ikke på om vi er gullkandidat eller en outsider i VM. Jeg vet at alle har respekt for Norge på grunn de resultatene vi har oppnådd, sier Haraldsen til NTB.

Sverige fikk tre spillere skadd lørdag. Søndag ble Johanna Wiberg hjulpet i garderoben etter et sammenstøt. Storseieren bør ses noe i lys av det skaderushet.

Men det var i perioder pigge takter over Norge foran 5500 tilskuere. Stine Bredal Oftedal spilte seg ytterligere inn som en ny norsk yndling.

Lagene møtes igjen i Malmö lørdag.

Den norske VM-oppkjøringen har vært kronglete. De tre siste kampene gikk uten Kristine Lunde-Borgersen og Ida Alstad.

Dermed falt verdifull samspilltrening bort for trener Thorir Hergeirsson. Han fikk i sommer og høst forfall fra storstjernene Gro Hammerseng og Tonje Larsen.

Denne gangen ligger det, for en sjelden gangs skyld, ikke noen forventning om gull på Norge.

Men keeperspill av toppklasse og forsvarsjobb opp mot det maksimale vil kunne sende det norske laget inn som medaljekandidat i Brasil-VM.

Sjelden vare

Det er ikke mange ganger Norge har kommet til et mesterskap med såpass mange spørsmålstegn.

Det har egentlig bare skjedd to ganger på 20 år:

I EM 2000 var det norske laget skadeplaget og stilte uten sine beste keepere. Det ga sjetteplass.

I VM fem år etter var høsten et rent skaderush. Et meget redusert norsk lag ble bare nummer ni, svakeste plassering siden gjennombruddet i 1986.

Russlands VM-samba?

Med Norge i en mindre stressende utfordrerrolle, er dette de heteste lagene før mesterskapet:

Russland: Tittelforsvarer med tre strake VM-gull. Den russiske ligaen er denne sesongen tilpasset landslagets opplegg.

Sør-Korea: Alltid spisset i VM året før OL. Spiller hurtig håndball, ofte med offensivt forsvarsspill. Sterke rapporter fra Asia.

Frankrike: VM-sølv for to år siden. Stabilt lag som utvikler seg stadig. Rutinert trener i Olivier Krumbholz.

I sjiktet bak følger i første rekke Norge, Montenegro og Sverige.

Les flere nyheter her