Solberg: – Positive toner fra Frp

Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte søndag på Thon Hotel Gardermoen. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix. Les mer Lukk

Høyre-leder Erna Solberg sier hun for tiden opplever Frp som oppriktig interessert i mer borgerlig samarbeid fram mot valget i 2013. Hun synes også å merke en lavere terskel for normale politiske kontakter med Frp og sentrumspartiene.

– Etter det vanskelige valgresultatet som Frp fikk i høst, kunne reaksjonene i partiet gått flere veier. Jeg har respekt for den måten de taklet det på og har merket meg de uttalelsene som er kommet i etterkant. Partiet virker genuint interessert i å samarbeide mer. De sier det, og vi ser det, sier Solberg til NTB.

I helgen samlet Høyre både lokalpolitikere og sentralstyre på Gardermoen for å samle trådene etter valget og finslipe budskapet for de kommende månedene. Solberg brukte hele sitt innlegg i sentralstyret til å snakke om Høyres alternativ til den rødgrønne skolepolitikken.

Les også: Siv Jensen: - Det er trist

I pausen ga hun også noen vurderinger av de siste dagenes turbulens i Frp, uten å direkte kommentere forholdet mellom Siv Jensen og Carl I. Hagen.

– Det får være en sak mellom dem, men det er jo slik at når partiene blir større, er det generelt vanskeligere å ha partieiere, sier Solberg.

Nærmet seg hverandre

Hun mener de borgerlige partiene har nærmet seg hverandre på symbolsaker og i saker med substans. De fire har inntatt felles standpunkter i en håndfull saker i forbindelse med budsjettet. Nylig holdt partilederne felles pressekonferanse for å markere motstand mot tempoet i sykehussammenslåingen i Oslo.

– Kanskje har vi også nærmet oss hverandre litt i våre alternative budsjetter. Jeg vil ikke overtolke dette, men det har likevel noe med hvilke signaler som blir sendt, sier Høyres leder. Hun står fast på at de vanskeligste sakene, som bruk av oljepenger og innvandringsspørsmål, uansett ikke vil bli løst før i eventuelle forhandlinger etter at valgresultatet i 2013 er klart.

Les også: Utelukker ikke Frp-samarbeid

Om Jensen og Hagen sier hun at førstnevnte opptrer mer forutsigbart.

– Da Jensen ble valgt i 2006, sa jeg at det var positivt og at hun synes å være klarere å forholde seg til. Det er bekreftet de siste dagene, sier Solberg.

Flere nyanser

Høyres leder vil foreløpig ikke legge for mye i det at Frp har byttet litt om på plasseringen av sine representanter i Stortingets komiteer og at noen har fått nye roller som fraksjonsledere. Hun viser til at det er første gang Stortinget har anledning til å gjøre slike rokeringer midt i en periode og at det derfor ikke skal tillegges altfor mye vekt med tanke på styrket borgerlig samarbeid. Før satt representantene i samme komité i hele fireårsperioden.

Solberg sier at tonene fra de to sentrumspartiene Venstre og KrF også har flere nyanser enn tidligere.

– Trine Skei Grande har vært tydelig på at hun vil ha borgerlig regjering. Hun har ikke endret tone overfor Frp, men hun har heller ikke gjentatt Lars Sponheims uttalelse om heller Jens enn Jensen, altså heller Ap enn Frp. Det er verdt å merke seg. For øvrig har jeg respekt for prosessen i KrF og at de skal si klart fra hva de vil i god tid før valget i 2013, sier Solberg.

Les flere nyheter her