Neshorn kan fly

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se, neshorn kan fly!
Det svarte neshornet flyr inn i en lysere framtid – men sjansen for at arten dør ut, er fortsatt faretruende stor.

I Sør-Afrika foregår et storstilt redningsarbeid: Svarte neshorn – en av verdens fem neshornarter – flyttes til nye territorier der de kan leve bedre og formere seg raskere.

Neshornprosjektet har pågått i åtte år, og denne høsten benyttet man helikopter i den avanserte neshornflyttingen.

Les også: Elg i trekantdrama

Neshornet, som først bedøves, løftes opp i en sele festet til anklene og fraktes gjennom lufta i maks ti minutter. Deretter vekkes det og skyves stående inn i en lastebil, som kjører dyret til det nye territoriet eller en mellomstasjon.

Vekk med gjerdene

– Jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til. Neshornene trenger store områder. Vi snakker med grunneiere, og får dem til å fjerne gjerdene mellom naboeiendommer, forklarer veterinær James Flamand, som leder WWFs «Black Rhino Range Expansion Project».

UNDERVEIS: Helikopter er det nye i neshornfraktbransjen. (FOTO: WWF)

Det finnes fem neshornarter, og tre av dem er kritisk truede. Det vil si at det er 50 prosent sjanse for at disse tre artene vil dø ut inne 100 år.

Nylig ble det kjent at en av de tre artene, javaneshorn, er utdødd i Vietnam. Det aller siste vietnamesiske javaneshornet ble funnet skutt og hornløst.

Overtro

Horn fra neshorn omsettes illegalt både som kreftmedisin, febernedsettende middel og afrodisiaka, men skal ifølge Dr. A. Christy Williams, en av WWFs neshorneksperter, ikke ha noen medisinsk effekt.

Les også: Horer og strippere smuglet neshorn

Ved siden av ødeleggelse av leveområder er det jakten på hornet som er den viktigste årsaken også til svart neshorns kritiske status. Fram til 1960-tallet fantes det rundt 65.000 i Afrika.

FORSVARLIG FESTET: Det bedøvede neshornet er klart for lufttransport. (FOTO: WWF / AP)

I dag finnes det bare 4880 svarte neshorn på dette kontinentet, rundt 1900 av dem i Sør-Afrika.

Og bare fra denne lille bestanden i Sør-Afrika er hittil i år over 340 svarte neshorn drept av krypskyttere på jakt etter det verdifulle hornet.

Primitiv design

Neshornene ser unektelig underlige ut, med sitt enhjørninghorn på nesa og et hode som fyller opptil en tredel av kroppslengden.

Les også: Det siste java-neshornet trolig skutt av krypskyttere

– Neshorn har en primitiv design, med en horntype som ellers forsvant med dinosaurene, forklarer James Flamand, og utdyper:

EPISK REISE: Luftfrakten av 19 neshorn i Sør-Afrika denne høsten, var et storslått syn. (FOTO: WWF)

– Kanskje har alle de upartåede hovdyrene (tapirer, neshorn og hester, red.anm.) nådd slutten av sin evolusjonære bane. De utnytter nemlig næringen mye mindre effektivt enn ruminantene (dyr med flere mager, red.anm.). Så om noen få millioner år vil kanskje de upartåede hovdyrene dø ut naturlig. Men jeg ville mislike sterkt om dette skjedde på grunn av menneskelig grådighet og dumskap.

Les flere nyheter her