Paven advarer mot blind tro på markedet

Pave Benedikt XVI ved ankomst i Benin fredag. Fredag advarte han mot å «betingelsesløs underkastelse» for markedets lover. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Pave Benedikt XVI advarer mot blind tro på markedskreftene. Afrikanske land bør ikke la seg friste til å stole på at markedet er en allmektig kraft som styrer alt til det beste, sier paven.

Paven refset overbevisningen om at markedet vet alt og kan alt, da han fredag ankom til hovedstaden Cotonou i Benin i Vest-Afrika. Benin regnes som et av voodookultens arnesteder, men i sin tale var Benedikt mer opptatt av en annen form for det han mener er overtro.

– Markedskreftene kan være destruktive og ubetinget tillit til dem en farlig felle, framholdt han.

– Afrikanske land bør unngå betingelsesløs overgivelse til markedenes og finansverdenens lover, het det videre i talen.

– Overgangen til en moderne samfunnsform må skje i tråd med sikre regler som bygger på anerkjente verdier. Blant disse er menneskeverdet, familiens store betydning og respekt for livet, sa pave Benedikt.

Les også: Trekker kyssebilde av paven

På flyet til Benin sa paven til pressefolk at han under sitt besøk i Afrika vil forsøke å finne svar på hvorfor verdensdelen fortsatt er så fattig, til tross for mange internasjonale forsøk på å hjelpe den ut av fattigdommen. Dette er et stort tankekors, framholdt han.

Les flere nyheter