Danske ekstremister forbereder seg på rasekrig

Det danske sikkerhetspolitiet PET har gjennomført «flere preventive samtaler» med personer i Danmark etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya den 22. juli.

Det framgår av en ny rapport fra PET om politisk ekstremisme i Danmark, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Danske PET tilsvarer det norske PST.

Det danske sikkerhetspolitiet har samarbeidet tett med norsk politi etter den 22. juli og foretatt en rekke etterforskningsskritt i Danmark i saken.

Les også: PST måtte slette info om høyreekstreme

«Undersøkelsene er ennå ikke avsluttet, men det er foreløpig ikke funnet grunnlag for å anta at personer i Danmark har medvirket ved planleggingen og gjennomførselen av terrorangrepet», skriver PET i sin rapport.

Voldsparate ekstremister

Ifølge PET finnes det imidlertid enkelte elementer i det høyreekstremistiske miljøet i Danmark som forbereder seg på rasekrig.

Danske høyreekstremister pleier kontakt med og får kamptrening av likesinnede i utlandet, noe som kan bidra til å radikalisere dem ytterligere, ifølge PET.

Les også: - Fant dødsliste med 88 navn

«Det er vår vurdering at denne delen av det høyreekstremistiske miljøet forbereder seg på en framtidig rasekrig i Danmark og i den forbindelse er villig til å bruke vold», skriver PET i sin rapport.

Det danske sikkerhetspolitiet advarer samtidig mot at enkelte personer kan ha latt seg inspirere av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Splittet miljø

PET mener selv at det har god oversikt over det høyreekstremistiske miljøet i Danmark. Miljøet skal også være svært splittet.

Ifølge PET finnes det i dag kun en håndfull enkeltpersoner i Danmark som kan utgjøre en trussel, og som har en intensjon om å bruke vold.

Les også: Parlamentsmedlem ytret Breivik-sympatier

Men høyreekstremistiske angrep som tidligere er blitt gjennomført i utlandet, er blitt utført nettopp av enkeltpersoner eller små grupperinger, advarer PET.

Det danske sikkerhetspolitiet anbefaler flere tiltak for å forhindre terrorangrep i Danmark, deriblant strengere regler for kjøp av gjødsel.

Samarbeider godt

Informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST bekrefter overfor NTB at det er et godt samarbeid mellom PST og PET, men vil ikke si noe detaljert om samarbeidet og heller ikke kommentere situasjonen i Danmark eller andre land.

Han henviser ellers til den oppdaterte trusselvurderingen for Norge som PST la ut 29. juli, og som PST fortsatt holder fast ved.

Les også: Så fort kom vi til Utøya

– Norske høyreekstremister har vært lite aktive de siste årene. Miljøene preges av et fravær av sterke lederskikkelser og manglende organiseringsevne. Kontakten mellom personene synes primært å være av sosial karakter, heter det blant annet der.

– Trusselen fra høyreekstreme miljøer i Norge er ikke endret etter terrorhandlingene. Terrorhandlingene vil kunne svekke rekrutteringen til miljøene ytterligere, heter det videre.

Les flere nyheter