Davud søkte hjelp fra al-Qaida

STRAFFESAK: Advokat Brynjar Meling, Rene Ibsen og Mikael Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn (foran) under straffesaken mot de tre mennene som er tiltalt for terrorplanlegging. Rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag. Terrormålet var ifølge tiltalen den danske Jyllands-Posten og avistegner Kurt Westergaard. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Mikael Davud forsøkte å få hjelp fra al-Qaida i sitt opprør mot Kina. Kontakten ble brutt fordi han ikke ville godta betingelsene fra terrornettverket.

Davud, den antatte hovedmannen i terrorplanleggingssaken, snakket om sitt hat til Kina da han begynte sin forklaring i Oslo tingrett torsdag. Han ønsket å føre et væpnet opprør mot landet for undertrykkingen av den uiguriske folkegruppen.

I årene etter at han kom til Norge i 1999 reiste han en rekke ganger til ulike land i Midtøsten for å få hjelp til å komme i gang med sin motstandskamp. Under et besøk i Iran i 2009 sjekket han muligheten for å få hjelp av al-Qaida.

Les også: Aktor: - Davud fikk bombeopplæring av al-Qaida

– Da jeg sjekket viste det seg at de hadde krav om at man måtte være hos dem i ett år og deretter avgi et løfte. Man måtte bare handle innenfor de rammene al-Qaida hadde satt, forklarte Davud.

Øvde på å lage sprengstoff

Han kunne ikke godta kravene, og avsluttet derfor forsøket. Etterpå prøvde han å få innpass hos en uigurisk motstandsgruppe. Men også denne gruppen krevde at man ikke handlet på egen hånd, og dette passet Davud dårlig.

I stedet fikk han kontakt med en privat gruppe som var villig til å lære ham opp om sprengstoff mot betaling. Med bind for øynene ble han kjørt til et avsidesliggende sted, til et hus som lå bak murer.

– Først var det tre uker med teoriundervisning, så var det praksis, forklarte 40-åringen.

Video: Davud kobles til al-Qaida

Den praktiske undervisningen gikk ut på å øve seg på å blande sprengstoff. Først øvde de med andre stoffer enn de virkelige.

– Vi lagde en deigaktig masse. De forklarte at hvis vekten var slik, ville sprengkraften være så og så sterk. Vi så også video av eksplosjoner som var gjort andre steder, sa Davud.

Etter hvert kom treningen i gang med de virkelige bestanddelene.

– Det gjorde jeg helt ferdig, bare sprengningen sto igjen, sa han.

Ville angripe i Iran

Davud ønsket først å sprenge den kinesiske ambassaden i Iran, men fikk beskjed av gruppen om at han ikke fikk lov til det. Han vurderte å angripe Kinas ambassade i Tyrkia, men den var for godt bevoktet. Det endte med at han vendte tilbake til Norge.

– Det er det mest rolige og stille stedet som tenkes kan. Der ville ingen ha mistanke til at noe kunne skje, forklarte han.

Davud hevder målet ikke var å ramme mennesker, men å starte et opprør mot Kina. Bombingen av ambassaden skulle være et signal både til kinesiske myndigheter, men også anspore til motstand hos uigurene i hjemlandet.

– Hvis uigurene skal nå selvstendighet, vil det bare kunne skje ved væpnet aksjon. Ingen ord eller demonstrasjoner kan gi det, sa han.

Les flere nyheter