Nordmann løslatt fra fangenskap i Syria

Tilhengere av det syriske regimet med bilder av president Bashar Assad protesterer mot Den arabiske liga i Damaskus mandag. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

25 år gamle Rani Auni fra Sarpsborg kunne tirsdag reise hjem til Norge etter to måneders fangenskap i syrisk fengsel.

Auni ble pågrepet av regjeringsstyrker i Syria 7. september i år. Sarpsborg-mannen hadde reist til det urolige landet for å være gjest i et bryllup, skriver sa.no.

– De spurte hva jeg gjorde i Syria. Jeg fortalte at jeg hadde vært gjest i et bryllup, men de trodde ikke på meg. Ifølge soldatene var jeg en journalist fra Norge som skrev om forholdene i Syria, forteller Auni til NRK.

Han skal sammen med flere andre, helt tilfeldig, ha blitt arrestert og kastet i fengsel av syriske regjeringssoldater.

– Jeg og flere andre ble kjørt til et fengsel og låst inn i en celle. Det var grusomme forhold. Vi fikk poser over hodene våre og ble slått med tjukke kabler av vokterne. Det skjedde flere ganger om dagen, sier han.

Løslatt plutselig

Etter arrestasjonen fikk ikke 25-åringens foreldre eller søsken et eneste livstegn fra ham. De visste ikke hvorfor han var arrestert, eller om han var levende eller død.

Utenriksdepartementet (UD) sendte en henvendelse til syriske myndigheter 3. oktober hvor de ba om opplysninger om hvor den norske statsborgeren befant seg.

Les også: Syrisk-kurdisk begravelse ble til masseprotest mot regimet

Tirsdag kunne UD bekrefte at Auni var løslatt. Selv sier han at han ikke vet hvorfor han ble sluppet løs.

– En dag fikk jeg beskjed om at jeg skulle ut i en buss. Jeg trodde jeg skulle flyttes til et annet fengsel, men plutselig oppførte soldatene seg bedre mot meg. Da tenkte jeg at jeg skulle bli sluppet løs, og jeg hadde rett.

Maste på Syria

Kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD forteller at de transporterte Auni til flyplassen, men heller ikke de vet hvorfor han ble løslatt.

– Vi har tatt opp fengslingen med syriske myndigheter flere ganger, men vi vet ikke om det er årsaken. Det blir bare spekulasjoner, sier Kopstad, som legger til at UD på generelt grunnlag tar sterkt avstand fra mishandling.

Les også: - Syrias ledere bør reformere eller gå

Rani Aunis yngste bror Remon (19) opplyser at flyet med broren landet på Gardermoen klokken 11.30 tirsdag. Noen timer senere var han tilbake hos familien i Sarpsborg.

Les flere nyheter