Estland topper narkostatistikk i EU

EUs nye narkotikastatistikk viser at Estland er mer utsatt for narkotikaproblemer enn andre EU-land. Illustrasjonsfoto: REUTERS / Fabian Bimmer / SCANPIX Les mer Lukk

Estland er det EU-landet som har høyest andel sprøytenarkomane og overdosedødsfall sett i forhold til antall innbyggere.

En ny forskningsrapport viser at det lille baltiske landet med bare 1,3 millioner innbyggere har 15 sprøytenarkomane per 1.000 innbyggere. Det gjennomsnittlige tallet for EU som helhet er 1– 5 sprøytenarkomane per 1.000 innbyggere.

Rapporten er basert på tall fra 2009.

Den viser også at langt flere av de estiske narkomane bruker stoffet fentanyl og ikke heroin, som er mer vanlig i andre land.

– Det er hundre ganger så sterkt som heroin og skaper meget raskt svært sterk psykisk og fysisk avhengighet, sier den estiske forskeren Katri Abel-Ollo ved det estiske rusmiddelinstituttet. Fentanyl selges noen ganger som heroin, noe som øker risikoen for overdoser.

Les også: Kripos bekymret for ny narkotikatrend

At Estland er mer utsatt for narkotikaproblemer enn andre EU-land, kan i en viss grad skyldes landets geografiske beliggenhet helt øst i Unionen og med grense til Russland.

Estiske gjenger er kjent for å smugle hasj og amfetamin fra Nederland til Estland, og så videre til Skandinavia og Russland, ifølge Abel-Ollo.

Les flere nyheter