Ruller opp politiskandale i tysk terrordrapssak

Tre av de hovedmistenkte i den tyske naziterrorsaken. Kvinnen til venstre, Beate Zschäpe, er fengslet, mens de to mennene, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos, er døde, angivelig etter å ha begått selvmord. En fjerde mistenkt er arrestert. Bildet er fra Ostthüringer Zeitung i 2001. Foto: REUTERS/Ostthüringer Zeitung/SCANPIX Les mer Lukk

Den nazistiske drapsserien i Tyskland er i ferd med å bli en politiskandale. En politimann skal ha vært i nærheten da seks av drapene skjedde.

Det store og uavklarte spørsmålet i forbindelse med den nå avdekkede naziterroren i Tyskland er hvorfor gruppen ikke er blitt avslørt før.

Spørsmålet blir ikke mindre viktig når tabloidavisen Bild skriver at det tredje medlemmet av gruppen, kvinnen Beate Z., skal ha hatt kontakt med folk som rapporterte til det tyske overvåkingspolitiet Verfassungsschutz (BfV) i delstaten Thüringen da hun gikk under jorden i 1998.

Den tidligere sjefen for BfV i Thüringen, Helmut Roewer, benekter imidlertid disse påstandene og sier at ingen av de tre naziterroristene var overvåkingspolitiets kilder.

I nærheten

Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) har avslørt at et medlem av BfV i delstaten Hessen satt i kafeen der et drap skjedde i Kassel i 2006.

Vedkommende meldte seg først for etterforskerne etter ti dager, mens de fem andre som var på kafeen meldte seg straks, skriver Bild.

Tirsdag opplyste kilder til Bild at samme politimann var i nærheten av åstedet ved hele seks av en rekke rasistiske drap som ble begått. BfV i Hessen avviser imidlertid å uttale seg om saken.

Mannen skal ha blitt etterforsket av statsadvokaten i Hessen, men saken ble henlagt i 2007. BfV i Hessen nektet tirsdag å kommentere saken.

Omstendigheter

Den liberale og lett venstreorienterte avisen Frankfurter Rundschau reiser for sin del tvil om omstendighetene for de påståtte selvmordene til to av de tre nazistene fra gruppa Nationalsosialistische Untergrund (NSU).

Overvåkningsbilde fra et av bankranene. Foto: Reuters.

De to ble funnet døde i en campingvogn de selv skal ha tent på før de skjøt seg selv. I campingvognen fant politiet våpen som straks kunne forbindes med mange av de i alt ti uoppklarte drapene, en video der de tilstår drapene og en serie bankran. Med en gang var bildet tilsynelatende klart.

– Men hva slags bilde? spør avisen.

– Det virkelige? Eller ett som skal dekke over det virkelige i bakgrunnen?

Avisen påpeker at selvmord og bevis for alle ugjerninger muligens stemmer dårlig med de to ekstremistiske drapsmennenes tidligere oppførsel gjennom mange år.

Bekymret

Innenriksminister Hans-Peter Friedrich sa mandag at det er iverksatt en gransking av hvorfor ikke gruppen er avslørt langt tidligere. Han mener det er svært bekymringsfullt at man ikke har koblet drapene opp mot det høyreekstreme miljøet i delstaten Thüringen.

Drapene skjedde i perioden 2000– 2009. I alt ble ni butikkinnehavere drept, åtte av dem fra Tyrkia og én fra Hellas. I tillegg ble en politikvinne drept.

Først i forrige uke gikk alarmen etter at en pistol som ble brukt under drapene, ble oppdaget hjemme hos en 36 år gammel kvinne som var selverklært nynazist.

Etterlyst

Kvinnen, Beate Z., var etterlyst av politiet i forbindelse med et væpnet ran i byen Jena 4. november og meldte seg etter å ha sprengt en leilighet hun leide. De to andre som var mistenkt for ranet, ble like etter funnet døde i en campingvogn i det som så ut til å være selvmord.

De to mennene bodde sammen med kvinnen. Politiet mener mennene tok sitt eget liv etter et mislykket bankran.

Tysk politi gjorde søndag nok en pågripelse i forbindelse med etterforskningen av drapene. En 37 år gammel man etterforskes for medvirkning til drap, opplyser politiet.

Les flere nyheter