Politiet tar opp kampen mot voldtektene

Oslo er på topp blant hovedstedene i Norden når det gjelder voldtekter. Det har så langt i år vært en kraftig økning i antall overfallsvoldtekter i Oslo. Politiet i Oslo har satt inn oppimot 20 ekstra politifolk i helgene fra fredag kveld. De skal patruljere områdene av byen hvor kvinner er ekstra utsatt for voldtekt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

Hittil har det virket nytteløst for politiet å stanse bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo. Nå har politimester Anstein Gjengedal fått nok og vil styrke vold- og sedelighetsavsnittet.

Seks anmeldte overgrep, åtte pågrepet  
* Lørdag arrangerte kvinnegruppa Ottar fakkeltog i Oslo mot overfallsvoldtekter.


* Samme helg ble i alt åtte personer pågrepet for seks forskjellige forhold, mistenkt for seksuelle overgrep.

* Fem gutter i alderen 16 år til 20 år fra Pakistan og Afghanistan ble pågrepet for beføling av to jenter på 16 år på Oslo Sentralstasjon lørdag kveld.

* Natt til lørdag anmeldte en kvinne i 20-årene en voldtekt i en leilighet på Sandaker. Hun møtte frivillig den siktede nordmannen i hans leilighet etter at de kom i kontakt med hverandre på internett.

* Natt til søndag skal en kvinne i begynnelsen av 20-årene ha blitt voldtatt på et nachspiel i en leilighet på Bislett. To menn i 30-årene er pågrepet. En er norsk statsborger, født på Sri Lanka, mens en er svensk statsborger, født i Iran.

* Samme natt ble en kvinne i 20-årene forsøkt tvunget til oralsex i en pirattaxi på Grünerløkka. Gjerningsmannen er ikke pågrepet.

* Tidligere natt til søndag ble en kvinne i slutten av tenårene overfalt av to menn ved Oslo Plaza. De to skal ha voldtatt henne i trappa ved Vaterlands bru. Gjerningsmennene er ikke pågrepet.

(©NTB)

– Det er slett ikke fritt fram for overgripere. Dette er prioriterte saker som vi tar på alvor, og det er ikke avgitt folk fra sedelighetsavsnittet til 22. juli-enheten. Vi må sørge for at de får mer ressurser, og vil utlyse ti stillinger og få på plass dette raskt. Vi må avgi folk fra andre seksjoner for å få sikret at de får ressursene de trenger, sier han til Dagbladet.no.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl mener Politireserven må settes inn.

– Jeg vet det er mange som sitter klare og vil bli brukt. Politireserven bør snarest samles til «Øvelse Antivoldtekt» for å gjøre Oslo til en tryggere by, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl til NTB.

Les også: Politiet sjekker video etter voldtekter

– Politireserveordningen gir ikke generell adgang til å forsterke politiet. Å bekjempe seksuelle overgrep eller annen alvorlig kriminalitet må løses på annen måte. Tjenesten skal ivareta ordensmessige forhold knyttet til mer alvorlige uforutsette hendelser, som patruljering og vakthold av evakuerte områder, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lilly Næss i Politidirektoratet til NTB.

Lyspærer og trafikkbetjenter

Mandag ettermiddag møtte Gjengedal byrådsleder Stian Berger Røisland (H) til et krisemøte etter helgens anmeldte voldtekter.

Les også: Høyre ber Storberget sette inn politireserven mot voldtekter

Blant tiltakene de to ble enige om var å skifte lyspærer på gatelyktene i byen og be trafikkbetjenter, kommunes ordensvakter og skjenkekontrollører være mer årvåkne. Allerede mandag kveld startet kommunen med å skifte lyspærer.

– Vi ønsker en bedre koordinering av bruken av ordensvakter og ser også på andre aktører i bymiljøet. Enten det er innenfor skjenkekontrollen, rusmiddeletaten eller trafikkbetjentene. Vi vil også se på om vi kan styrke kollektivtilbudet om natten, sier nestleder i byrådet, Ola Elvestuen (V), til NRK.

Et annet initiativ kommer fra Terje Bratland, som sto bak rosemarsjen etter 22. juli. Han ønsker å starte en borgervernallianse og vil samle patruljer av frivillige som kan følge jenter hjem til døra.

Ifølge alliansens Facebook-side vil patruljene være iført gule vester påført Borgervern-alliansen.

Natteravnenes daglige leder Lars Norbom er kritisk til initiativet. Han synes Bratland burde stilt sin kapasitet til disposisjon for etablerte og anerkjente grupper som Natteravnene framfor å starte en borgervernallianse.

– Natteravnene er anerkjent av Oslo kommune så vel som av politi og publikum, sier Norbom.

I alt åtte personer ble pågrepet for seks forskjellige steder, mistenkt for å stå bak seksuelle overgrep i Oslo i helgen.

Kvinnene mobiliserer

Politiet må få større ressurser til å etterforske voldtekter. Det blir ett av hovedkravene over hele landet under markeringen av Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november.

Lederen for Kvinnegruppa Ottar i Oslo, Marielle Leraand, sier til NTB at de nå arbeider med et initiativ for å samle flere organisasjoner, blant dem Amnesty International Norge og Islamsk Råd Norge, bak krav om konkrete tiltak som kan gjøre hverdagen tryggere for kvinner.

Les også: Oslo-folk viste avsky mot voldtekt

Samtlige politiske partier vil bli invitert til å delta i markeringen, der ett av målene vil være å oppnå forpliktende løfter fra politiske myndigheter om forsterket innsats.

Les også: Frp vil doble straffen for overfallsvoldtekter

Les flere nyheter