Tiltalt mener drapsofferet fremdeles lever

Psykiater Synne Sørheim mener at tiltalte var psykotisk under drapet på hans samboer i fjor. Psykiater Pål Abrahamsen har kommet til motsatt konklusjon. De to stiller som rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken mot den drepte Camilla Samira Olsens samboer i Follo tingrett mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix sy8f9944: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim (f.v.) og Pål Abrahamsen og forsvarer Tor Erling Staff i rettssaken mot den drepte Camilla Samira Olsens samboer i Follo tingrett mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix. Les mer Lukk

Da rettssaken etter drapet på Camilla Samira Olsen startet i Follo tingrett mandag, hevdet den tiltalte at hans tidligere samboer fremdeles lever.

Påtalemyndigheten har varslet at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for 37-åringen som er tiltalt for å ha drept den 32 år gamle kvinnen 30. juli i fjor. Hun ble funnet dagen etter i leiligheten på Trollåsen utenfor Oslo, drept med 21 knivstikk i overkroppen og i høyre arm.

Les også: Drapssiktet samtykker til utlevering

Den tiltalte samboeren sa i retten at han mente dagen da Camilla Samira Olsen ble drept var en helt vanlig fredag og at han ikke kunne huske noe unormalt. Sammen med den ett år gamle sønnen la faren likevel, uten samboeren, ut på den lange bilturen til Sør-Frankrike samme kveld. De ble stanset av politiet i Polen etter to døgn. Etter drøyt to måneder ble han utlevert til Norge.

– Ikke død

– Det var en planlagt reise. Camilla hadde bedt meg om ta med sønnen vår og reise til hytta på fjellet eller til Sør-Frankrike, forklarte 37-åringen på aktors spørsmål.

Den tiltalte hadde intet minne av å ha drept eller å ha sett samboeren død. Da rettssaken startet mandag hevdet han at drapsofferet fremdeles lever.

Les også: Siktet for overlagt drap og bortføring

– Jeg tror for øvrig at hun ikke er død. Jeg har en følelse av at hun er i live og lever i beste velgående, sa 37-åringen som er har fått diagnosen paranoid psykose og som også tidligere har fått psykiatrisk behandling.

Sakkyndig hjemkalt

Rettspsykiatrisk sakkyndig Synne Sørheim var flyttet til Sør-Afrika, men dommeren i saken kommanderte henne til retten etter begjæring fra partene.

Les også: Risikerer å måtte betale for forsinket rettssak

Fordi hun og den andre sakkyndige, Pål Abrahamsen, hadde konkludert ulikt når det gjelder spørsmålet om 37-åringen var psykotisk eller ikke da drapet skjedde, vil nå begge de sakkyndige følge rettssaken etter noen dagers utsettelse.

Den tiltalte hadde nektet å møte Sørheim på sykehuset, men svarte på alle hennes spørsmål i retten mandag. Hennes rapport, som også Den rettsmedisinske kommisjon stiller seg bak, konkluderer med at 37-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Forstår ikke

– Du tror Camilla er i live, men nå sitter vi i retten og behandler at hun er død. Hva tenker du om det, spurte Sørheim.

– Jeg skjønner jeg er i en rettssak, men jeg forstår ikke hvorfor, sa 37-åringen.

Da han kom til Dikemark sykehus i fjor nektet han først å motta behandling. Han forklarte at han nå har innsett at medisinene og behandlingen er til hjelp for å dempe stemmene han har hørt i hodet.

– Er det noen som prøver å lure deg ved at vi er samlet her i denne rettssaken, spurte Sørheim videre

– Ja, svarte 37-åringen, men kunne ikke forklare videre hvorfor noen skulle ha interesse av å få ham staffet dersom han var uskyldig.

Det er satt av fem dager i retten til saken.

Les flere nyheter