Heimevernet ikke forberedt på akutte kriser

Bildet viser soldater fra HV-016 under øvelse. Foto: Heimevernet / Scanpix Les mer Lukk

I en akutt krisesituasjon vil Heimevernet i Oslo bare kunne beskytte to-tre av rundt 20 sentrale bygninger og områder i løpet av kort tid.

I forbindelse med terrorhandlingene 22. juli måtte politiet be om hjelp fra Heimevernet til terrorsikring. Da klarte man så vidt å skaffe nok soldater. Ved en større akutt krisesituasjon er situasjonen langt verre, ifølge VG.

I Oslo-området er bare rundt 200 HV-soldater tilgjengelige på ett døgns varsel. Trenger disse soldatene forsterkninger kan det ta mellom sju og ti dager før disse ankommer, skriver avisen.

– Et mer omfattende terrorangrep enn det vi opplevde 22. juli ville ført til større behov for objektsikring fra politiets side. Da kunne ikke Heimevernet ha sikret mer enn et par-tre objekter i Oslo, og maks åtte på hele Østlandet, sier oberst Stein Erik Lauglo. Han er leder for de over 5.000 HV-soldatene i Oslo og Akershus.

Lauglo sier at han ikke er «komfortabel med at Heimevernet ikke har en beredskap som er i stand til å møte et større terroranslag».

Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet mener at Heimevernet ikke er det eneste man har å lene seg på i et slikt tilfelle og at personell både fra spesialstyrkene, Garden og Hæren kan trekkes inn.

Les flere nyheter her