Politiet vurderte å avslå Breiviks våpensøknad

Politiet i Oslo mente terrorsiktede Anders Behring Breiviks søknad om pistolløyve i januar i år var dårlig begrunnet. De ringte ham derfor og ba om bedre dokumentasjon. (Foto: ABC Nyheter) Les mer Lukk

Politiet i Oslo mente terrorsiktede Anders Behring Breiviks søknad om pistolløyve i januar i år var dårlig begrunnet. De ringte ham derfor og ba om bedre dokumentasjon.

En e-post TV 2 har fått tilgang til, viser at Oslo politidistrikts våpenkontor først ikke ville godkjenne Breiviks søknad om løyve til å kjøpe en 9 mm Glock 17-pistol.

I e-posten, som er sendt til Breivik fra Oslo Pistolklubb, står det at politiet var «skeptisk» til søknaden, som de mente var for dårlig begrunnet, noe som gjorde at behandlingen av søknaden tok minst én måned lengre enn vanlig.

– Vi har veldig mange saker, og det var ikke noe spesielt med denne. Vi tok vel en telefon til ham for å spørre om dette, noe som er helt rutinemessig. For å få det innvilget måtte han dokumentere bedre hvilke formål han hadde og hva han skulle bruke våpenet til, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved Oslo politidistrikt.

På bildet som ABC Nyheter, som første avis i verden var ute med å publisere, kommer det tydelig frem at Breivik holder en pistol i hånden - det er trolig samme pistol som politiet vurderte å avslå etter søknad fra den terrorsiktede.

Politiet opplyste i en pressemelding fredag at de også har valgt å offentliggjøre et passbilde av Breivik for å imøtekomme pressens ønsker om å kunne bruke andre bilder enn de den terrorsiktede nordmannen selv har lagt ut på Internett, der han poserer med våpen og gallauniform.

I e-posten vedrørende våpensøknaden ga pistolklubbens daværende leder råd til Breivik om hvordan han skulle utdype søknaden sin for å få løyvet. Først i mars fikk Breivik tillatelse til å kjøpe pistolen.

Under massakren på Utøya, som kostet 69 menneskeliv, var Breivik bevæpnet med Glock-pistol i tillegg til en halvautomatisk rifle.

– Der og da forholdt vi oss som ellers til at han sa han var medlem av en pistolklubb og trengte våpen for å kunne ha medlemskap. Vi kunne ikke gjort noe annerledes da, sier politiinspektøren.

Les flere nyheter her