- Forferdelig skuffet over Fabian!

Får pepper: Høyre-ordføreren i Oslo lufter tanken om å bure inne enkelte asyslsøkere. Det utløser reaksjoner. Foto: Sara Johannessen/Scanpix Les mer Lukk

Voldtektsbølgen i hovedstaden krever dramatiske grep, mener Oslo-ordfører Fabian Stang. - Hvorfor sørger han ikke for at byrådet følger vedtak, da? spør Tone Tellevik Dahl.

Fabian Stang lanserer debatt om alle asylsøkere, uansett status på søknaden, skal ha full tilgang til samfunnet. Dette som virkemiddel mot bølgen av overfallsvoldtekter.

– Jeg er redd at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg, sier Fabian Stang (H) til Aftenposten.

Les også: Kvinne (21) voldtatt i slottsparken

- Trist forhåndsdømming

Fabian Stangs utspill gjør lederen av helse- og sosialkomiteen i Oslo Bystyre, Tone Tellevik Dahl, trist.

- At han tenker å innskrenke folks bevegelsesfrihet vitner om at han har kapitulert fullstendig. Det er brudd på ganske mange prinsipper jeg trodde vi var enige om i dette landet, sier Tellevik Dahl til ABC Nyheter.

- Folk skal få bevege seg fritt. De som skal begrenses, må for retten og dømmes. Fabian forhåndsdømmer en stor gruppe uten at man vet om de har gjort noe galt eller ikke, sier hun

- Dette viser at han ikke har tiltro til menneskene. Det er ikke slik jeg har oppfatettet Fabian før. Dette er trist, sier Tone Tellevik Dahl.

48 hittil i år

Hittil i år er det registrert 48 overfallsvoldtekter i hovedstaden. Så sent som forrige helg ble en kvinne voldtatt i Slottsparken. Politiet har nå satt inn ekstratiltak. Hver helg ut julebordsesongen skal 20 ekstra politifolk ut i gatene i Oslo.

– Det er rett og slett forferdelig at jenter i denne byen utsettes for det jeg kaller en livslang krenkelse, sier Stang.

Les også: Stadig flere velger frivillig retur

– Vi skal ikke sette folk i fengsel før de har gjort noe galt, heller ikke ulike grupper asylsøkere. Og lukkede mottak vil jo innebære det. Men i en så ekstrem situasjon som vi opplever nå, må vi kunne diskutere om vi må fire litt på prinsippene for å beskytte jentene våre, sier Stang.

- Hvite er størst problem

- Er det ikke et faktum at asylsøkere er overrepresentert blant overfallsforbryterne, Tone Tellevik Dahl?

- Det må du spørre politiet om. Det jeg vet, er at voldtekter flest foretas av hvite menn mot hvite kvinner, sier hun.

- Det er store mørketall, men av de som blir dømt for overfallsvoldtekt, er det menn med ikke-vestlig bakgrunn.

- Byrådet må gjøre sitt

Tone Tellevik Dahl insisterer på at byrådet i Oslo må gjøre det de har fått beskjed om fra bystyret, i stedet for å innskrenke gruppers frihet.

- Fabian Stang burde vært mer opptatt av at hans eget byråd følger opp marsjordren vi på forslag fra oss har vedtatt i bystyret.

- Jeg har ikke hørt et pip fra byrådslederen om at han får fortgang i ting, sier Tellevik Dahl og etterlyser følgende tiltak som bystyret har vedtatt:

  • Bedre belysning på mørke og utrygge områder.
  • Beskjæring av busk og kratt så det blir oversiktlig.
  • Å opprette en utrykkingsgruppe i samarbeid med politiet.
  • Mer satsing på holdningsskapende arbeid i skolen.

- Fy Fabian!

Kritikken mot ordførerens utspill kommer også fra hans partifelle, høyrepolitiker Heid Nordby Lunde, som under bloggernavnet VamPus skriver følgende:

«Ordfører og partifelle Fabian Stang mener vi må kunne diskutere å "fire litt på prinsippene" for å beskytte jenter mot overfallsvoldtekt, og vurdere lukkede asylmottak for enkelte grupper av asylsøkere. Han følger dermed opp tidligere forslag fra FrP, Arbeiderpartiet og nå nylig Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund. For meg, som har bodd på Grunerløkka de siste 13 årene, er den største nyheten at Politiets Fellesforbund faktisk vurderer å låse kriminelle i det hele tatt. Det synes jeg er en god idè, ja, på grensen til banebrytende, fra deres side.»

Les andre nyheter.