Islamister vil gi Gud og kvinner rettigheter

Rachid Ghannouchi, lederen for den islamistiske Ennahdabevegelsen, synger den tunisiske nasjonalsangen etter at valgresultat i landet ble kjent. Foto: Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

Islamistene som har vunnet valget i Tunisia, lover at både Gud og landets kvinner vil få sine rettigheter ivaretatt.

Partiet Ennahda legger vekt på å framstå som moderat, og partileder Rachid Ghannouchi hadde følgende budskap da valgresultatet var klart:

– Vi vil fortsette denne revolusjonen for å nå målet om et Tunisia som er fritt, uavhengig, velstående og i utvikling, og hvor rettighetene til Gud, Profeten, kvinner, menn, religiøse og de ikke-religiøse blir ivaretatt. For Tunisia er for alle, sa partilederen til jublende tilhengere torsdag kveld.

Fortsatt bikini

Liberale tunisiere frykter at Ennahda ikke vil holde løftene og i stedet innføre et strengt religiøst styre. Men partiet selv benekter dette og forsikrer at det heller ikke skal innføres nye regler for de mange turistene i landet. De skal fortsatt få drikke alkohol og gå i bikini.

Ifølge valgmyndighetene får Ennahda 90 av de 217 plassene i den nye lovgivende forsamlingen. Den skal både lage ny grunnlov og utnevne ny president og overgangsregjering. Det er ventet at Ennahda vil danne regjering sammen med to sekulære partier.

Les også: Tunisiske islamister ønsker politisk rolle

Europarådets leder Thorbjørn Jagland åpner for å ta opp Tunisia som medlem nå som det første valget er gjennomført. I et intervju med magasinet Ny Tid foreslår han også at tunisierne vil kunne få en EØS-lignende avtale med EU.

– Jeg mener Europarådet, som har utviklet seg til å bli en paneuropeisk organisasjon, vil være særlig egnet til å jobbe for endring i Tunisia, sier Jagland.

Mister mandater

Det sekulære partiet Folkelisten for frihet rettferdighet og utvikling kom på fjerdeplass i det tunisiske valget, men mister sine 19 mandater. Grunnen er at partiet har brutt reglene for valgkampfinansiering.

Partiets tilhengere slo seg ikke til ro med denne forklaringen, og natt til fredag brøt det ut opptøyer i Sidi Bouzid, byen hvor opprøret mot det gamle tunisiske regimet begynte i fjor.

Les også: Det muslimske brorskap blomstrer i arabisk vår

Tilhengere av Folkelisten, som angivelig har bånd til den styrtede diktatoren Zine al-Abidine Ben Ali, brente bildekk i gatene og satte fyr på kontoret til ordføreren. Politiet svarte med tåregass. Fredag valgte myndighetene å innføre portforbud i byen.

Revolusjonen i Tunisia begynte da grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i protest mot politiets overgrep i Sidi Bouzid i desember i fjor. Bouazizi døde av skadene, men opprøret han startet, inspirerte lignende bevegelser i Egypt, Libya og flere andre land.

Les flere nyheter